Evropski pokret u Srbiji: Istorijski revizionizam povodom 80 godina od oslobođenja Beograda

Beta pre 5 sati

Evropski pokret u Srbiji je danas, povodom obeležavanja 80. godišnjice od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, pozdravlo brojne prigodne manifestacije u glavnom gradu, te istovremeno upozorio i na istorijski revizionizam.

"Ipak, svedoci smo još jednog prećutnog odricanja od autentične antifašističke prošlosti Beograda i Srbije", piše u saopštenju Evropsko pokreta.

Naveli su da je "obeležavanje datuma iz slavne prošlosti narodnoslobodilačke borbe u Srbiji odavno utihnulo".

Partizanska groblja su zapuštena, nazivi ulica i škola sa imenima narodnih heroja odavno su zamenjeni nekim drugim imenima, partizanski spomenici oskrnavljeni, memorijalni murali prefarbani", podsetili su.

Dodali su i da je "Srbija jedina država sa prostora bivše Jugoslavije koja ne obeležava Dan ustanka 1941. te da je "ukinuto obeležavanje 7. jula, kao Dana ustanka u Srbiji, a novi datum nije ustanovljen"

Ocenili su da "sve to govori koliko vlasti u Srbiji, nakon raspada Jugoslavije, ne poštuju antifašističke tradicije i vrednosti", te dodali da su "takav narativ preuzeli skoro svi mediji u Srbiji, što otvara prostor za proizvoljna tumačenja prošlosti".

"Uz svako poštovanje uloge i doprinosa jedinica Crvene armije u pobedi nad fašizmom u Evropi, uz ogromne ljudske žrtve, kao i njihovog doprinosa u borbama u Srbiji, krajem 1944, preovlađujući narativ da su Beograd oslobodile jedinice Crvene armije ne odgovara istorijskim činjenicama", naveli su.

Ukazali su da se "glavne istorijske činjenice “zaboravljaju” kako bi se u prvi plan istaklo da su Beograd oslobodile jedinice sovjetske Crvene armije, uz pomoć jedinica Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije.

"Zajedno sa Rusijom pravi se izmenjeni kontekst saradnje, pri čemu se istorijske činjenice ne uzimaju u obzir", piše u saopštenju.

Navodi se i da su Beograd oslobodile jedinice Narodnooslobodilačke vojske i Partizanskih odreda Jugoslavije, pod komandom partizanskog generala i španskog borca Peke Dapčevića.

"Njihove jedinice su na graničnim mestima dočekale dolazak jedinica Crvene armije i pratile ih do Beograda, gde su se uključile u borbe. Većina crvenoarmejaca palih za oslobođenje našeg glavnog grada bili su Ukrajinci", navodi se.

Dodaje se da su "u oslobođenju Beograda učestvovale partizanske jedinice iz čitave Jugoslavije, što se ne pominje", te da su se, kako je ukazano, one zajednički borile za oslobođenje zemlje od fašističkog okupatora".

Naveli su i da se "polaganjem venaca na Spomenik neznanom junaku na Avali, gde nije sahranjen ni jedan partizan ili crvenoarmejac, odaje pošta palima u Prvom svetskom ratu".

Ukazano je i da je "Memorijalni kompleks Groblje oslobodilaca Beograda 1944. jedino pravo mesto za odavanje pošte poginulima u beogradskoj vojnoj operaciji".

"Ovim dvosmislenim gestovima podstiče se dalje brisanje svega što podseća na slavnu narodnooslobodilačku borbu i proizvodi se atmosfera revanšizma, što u zemlji neprekidno produbljuje i inače velike podele", naveo je Evropski pokret u Srbiji.

(Beta, 21.10.2024)

Povezane vesti »

Društvo, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja