Hezbolah potvrdio da je ubijen Safijedin, zvaničnik koji je trebalo da zameni Nasralaha

Beta pre 4 sati

 Libanski Hezbolah je danas potvrdio da je ubijen najviši zvaničnik te proiranske organizacije Hašem Safijedin za koga se očekivalo da će zameniti generalnog sekretara Hasana Nasralaha ubijenog u izraelskom napadu iz vazduha u septembru.

Safijedin je rukovodio Hezbolahom zajedno sa zamenikom generalnog sekretara Naimom Kasemom od ubistva Nasralaha i očekivalo se da bude formalno izabran za novog generalnog sekretara, iako još nije bilo objave o tome.

Rođak Nasralaha Safijedin je bio u Savetu džihad, telu odgovornom za vojne operacije Hezbolaha.

On je takođe predvodio Izvršni savet koji nadgleda finansijske i administrativne poslove organizacije.

Safijedin je preuzeo istaknutu ulogu govoreći u ime Hezbolaha tokom godine neprijateljstava s Izraelom što je na kraju dovelo do njegove smrti.

On je govorio na sahranama i događajima kojima Nasralah nije mogao da prisustvuje iz bezbednosnih razloga.

Njegovo ubistvo je nanelo štetu najvišem rukovodstvu organizacije dok Izrael napada jug Libana, dolinu Beka na istoku i južna predgrađa Bejruta, gde su uporišta Hamasa i borci organizacije teže da potisnu izraelske kopnene upade, preneli su izraelski mediji izveštaje Rojtersa.

Izrael je juče potvrdio smrt Safijedina.

On je ubijen početkom oktobra u nizu izraelskog bonmbardovanja južnih predgrađa Bejruta, u okviru izraelske kampanje protiv Hezbolaha, navodi Asošijeted pres i dodaje da je imao oko 60 godina.

(Beta, 23.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja