Si poručio da su Kina i Rusija našle adekvatan način saradnje

Beta pre 7 sati

Kineski predsednik Si Đinping, tokom sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u utorak, rekao je da su Kina i Rusija pronašle pravi model kako bi se dve susedne ali i velike zemlje još više slagale jedna sa drugom, a koji karakterišu  nekonfrontacija i neuplitanje trećih strana, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Si  je u ruski grad Kazanj doputovao radi samita BRIKS-a. Napominjući da se svet danas suočava sa značajnim transformacijama koje do sada nisu viđene ni u jednom veku, što je rezultiralo brzim promenama i turbulentnim međunarodnim odnosima, Si je izrazio uverenje da se duboko i trajno prijateljstvo između Kine i Rusije neće promeniti, kao ni njihov osećaj odgovornosti kao glavnih zemalja za svet i celo čovečanstvo.

"Uprkos složenim i ozbiljnim spoljnim izazovima, bilateralna saradnja u oblastima kao što je trgovina nastavlja da napreduje, a veliki zajednički projekti ostaju stabilni", rekao je Si, te dodao da obe zemlje treba da nastave da promovišu Inicijativu "Pojas i put".

"Sledeće godine navršava se 80 godina od osnivanja Ujedinjenih nacija i pobede u Svetskom antifašističkom ratu", naglasio je Si.

Kina i Rusija, stalne članice Saveta bezbednosti UN i glavne zemlje u svetu, trebalo bi da prodube sveobuhvatnu stratešku koordinaciju, ojačaju komunikaciju u multilateralnim okvirima kao što su Ujedinjene nacije i Šangajska organizacija za saradnju, te promovišu ispravan pogled na svetski rat.

"Dve istorije čvrsto podržavaju međunarodni sistem u čijem je centru UN i zajednički čuvaju globalnu stratešku stabilnost i međunarodnu pravičnost i pravdu", rekao je Si.

Putin je sa druge strane naglasio da su se od uspostavljanja diplomatskih veza između Rusije i Kine, pre 75 godina, ove dve zemlje razvile u sveobuhvatne strateške partnere, sa bilateralnim odnosima koji održavaju visok nivo rasta i stvaraju model za novu vrsta odnosa između velikih zemalja.

"Zahvaljujući zajedničkim naporima obe strane, saradnja Rusije i Kine, zasnovana na ravnopravnosti, međusobnom poštovanju i obostranoj koristi, nastavlja da napreduje", rekao je Putin te dodao da je Rusija spremna da produbi saradnju sa Kinom i podstiče razvoj i revitalizaciju obe zemlje.

Napominjući da se sledeće godine navršava 80 godina od završetka Drugog svetskog rata, Putin je rekao da su i Rusija i Kina podnele ogromne žrtve za pobedu u Svetskom antifašističkom ratu i da je Rusija spremna da zajedno sa Kinom obeleži ovu važnu prekretnicu.

(Beta, 23.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja