Poslanik krajnje desne Slobodarske partije izabran za predsednika Parlamenta Austrije

Beta pre 4 sati

Član krajnje desne austrijske Slobodarske partije Valter Rozenkranc je danas izabran za predsednika Parlamenta Austrije što je prvi put da neko iz te partije dođe na jednu od najviših funkcija u toj zemlji.

To mesto obično dobija najjača partija u Parlamentu.

Rozenkranc, advokat i bivši lider parlamentarne grupe svoje stranke je dobio većinu na prvoj sednici Parlamenta priređenoj danas posle izbora koji su bili krajem septembra. Slobodarska partija je tada postala najača u Parlamentu, ali nema većinu da bi samostalno vladala.

Međutim iako je predstavnik Slobodarske partije izglasan za predsednika Parlamenta, to još ne znači da će ta partija formirati buduću Vladu.

Predsednik Austrije Aleksander Van der Belen je u utorak prekršio običaj da lideru prvoplasirane stranke na izborima da mandat da formira vladu, već tražio od sadašnjeg kancelara Karla Nehamera da on preuzme taj proces.

Ko god da bude vodio sledeću vladu, moraće da napravi koaliciju da bi imao parlamentarnu većinu.

Ali Nehamerova konzervativna Austrijska narodna partija rekla je da neće sarađivati sa Sloboodarskom partijom i njenim liderom Herbertom Kiklom. Ostale tri stranke u novom parlamentu rekle su takođe da uopšte neće sarađivati sa Slobodarskom partijom.

Kikl je rekao da će Slobodarska partija ući u vladu samo ako on bude novi kancelar.

Nehamer kaže da će pokušati da formira trostranačku koaliciju sa socijaldemokratama levog centra i jednom od dve manje stranke, liberalnim Neosom ili Zelenim.

(Beta, 24.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja