Skok broja migranata u Grčkoj koja bi da traži pomoć Turske

Beta pre 4 sati

Grčka želi da sa susednom Turskom i Evropskom unijom razgovara o uvođenju oštrijih mera za suzbijanje delovanja krijumčara migranata, izjavio je danas jedan visoki grčki zvaničnik upoznat s tim.

"Ne činimo dovoljno da se borimo protiv krijumčara migranata, te pokrećemo to pitanje s našim evropskim kolegama i našim susedima Turcima", rekao je zvaničnik koji želi da ostane anoniman.

"Naša namera je da pojačamo saradnju s Turskom u borbi protiv krijumčarskih bandi", rekao je taj zvaničnik.

Očekuje se da će grčki ministar za migracije Nikos Panajotopulos to pitanje pokrenuti na sastanku u novembru s turskim ministrom unutrašnjih poslova Alijem Jerlikajom.

Grčka je za devet meseci ove godine u poređenju sa istim periodom prethodne godine zabeležila porast od 25 odsto broja dolazaka ljudi koji beže od rata i siromaštva - ukupno 37.000  procenio je ministar koji računa da bi taj broj do kraja godine mogao da dostigne 50.000.

Grčka i Italija su na prvoj liniji dolaska migranata u EU Evrope preko Sredozemnog mora, naročito iz Turske.

Mediji i nevladine organizacije za ljudska prava često optužuju grčke vlasti za nelegalno potiskivanje migranata nazad, u turske teritorijalne vode što je suprotno međunarodnom pravu i Atina to poriče.

Nekoliko nevladinih organizacija je nedavno osudilo uslove zatočenja migranata u prihvatnim centrima na egejskim ostrvima, ali Vlada negira bilo kakav pritisak na njih u tim objektima kapaciteta za ukupno 50.000 ljudi.

Pre tri godine Grčka je dobila 155 miliona evra od EU za izgradnju dva nova prihvatna kampa na egejskim ostrvima Lezbos i Hios, ali je njihov završetak odložen zbog protivljenja lokalnog stanovništva.

(Beta, 24.10.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja