NUNS poziva Šapića da podnese ostavku zbog 'targetiranja' novinara

Beta pre 4 sati

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je danas gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića da podnese ostavku zbog "targetiranja novinara" i "zloupotrebe pozicije s koje se obraća građanima".

Udruženje je u saopštenju osudilo Šapićev postupak na jučerašnjoj konferenciji za novinare na kojoj je gradonačelnik Beograda zamerio novinaru N1 Miodragu Sovilju što u prilogu koji je emitovan na toj televiziji, nakon jedne od prethodnih konferencija, nije bilo mesta za integralno obraćanje gradonačelnika, već su samo neki delovi iskorišćeni.

"Aleksandar Šapić već duže vreme koristi javni prostor kako bi se obračunavao sa nezavisnim novinarima. On vređa novinare i obraća im se prostačkim i uličarskim jezikom, nedostojnim funkcije koju obavlja. Umesto da na konferencijama za štampu i prilikom obraćanja javnosti odgovara na novinarska pitanja, on vređa i targetira što je izuzetno opasno i na taj način može da ugrozi bezbednost novinara koji rade na televiziji N1", ocenio je NUNS.

Pozvali su gradonačelnika da, pre podnošenja ostavke, "preduzme akcije iz svoje nadležnosti" u cilju uklanjanja grafita mržnje prema televiziji N1, koji su na po navodima NUNS, ispisani po Beogradu.

Gradonačelnik Aleksandar Šapić kritikovao je juče novinara televizije N1 Miodraga Sovilja što je na jednoj od prethodnih konferencija za novinare postavio više pitanja, otvorio veći broj tema, dok u prilogu emitovanom u Dnevniku te televizije, kako tvrdi, nije emitovano sve, prikazujući usput isečke i konferencije za novinare i priloga.

Televiziju N1 je optužio da su "hohštapleri i manipulatori", kao i da "obmanjuju javnost", nakon čega su novinar i snimatelj te televizije napustili konferenciju za novinare.

Analiza priloga N1 prikazana je na "pametnoj tabli", koju gradonačelnik nije koristio na konferenciji za novinare dok je govorio o različitim ekonomskim i društvenim merama, pre pitanja te televizije.

(Beta, 25.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja