ZLF pozdravio imenovanje Tonina Picule za izvestioca EP za Srbiju

Beta pre 4 sati

Stranka Zeleno-levi front (ZLF) pozdravila je danas imenovanje evroposlanika Tonina Picule za izvestioca Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju.

"Čvrsto verujemo da će Tonino Picula umeti da uputi prave poruke i da pomogne građanima Srbije da se približe Evropskoj uniji", napisala je ta stranka na društvenoj mreži Iks (X).

Najviši državni zvaničnici, među kojima su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Miloš Vučević i predsednica Skupštine Ana Brnabić, izjavili su ranije da su "dobro razumeli poruku" Evropske unije imenovanjem Picule, nekadašnjeg ministra spoljnih poslova Hrvatske (2000-2003) za izvestioca, dok ga pojedini mediji nazivaju "srbomrscem".

Picula, evroposlanik Progresivne alijanse socijalista i demokrata, na novoj funkciji funkciji naslediće slovačkog poslanika iz grupe Evropske narodne partije (EPP), Vladimira Bilčika.

Novi stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju izjavio je da će u ocenama napretka Beograda istrajavati na ispunjavanju uslova koji se za priključenje Evropskoj uniji postavljaju pred zemlje kandidate.

"Moj posao je da razgovaram sa predstavnicima institucija koje moraju da naprave glavninu posla, jer je za stanje u nekoj zemlji najodgovornija vlast. Na meni je da, u razgovorima sa predstavnicima vlasti, komuniciram očekivanja i analiziram ono što se po nekoj opštoj proceni mora napraviti", rekao je Picula ranije za agenciju Hina.

(Beta, 25.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja