Fon der Lajen: Ima još posla da bi Kosovu bile ukinute mere

Beta pre 4 sati

Predsednica Evropske komisije Ursula Fon der Lajen je danas u Prištini izjavila da je potreban dalji rad na koracima kako bi se došlo do tačke u kojoj će se zemlje članice Evropske unije složiti da ukinu mere prema Kosovu.Na konferenciji za medije s predsednicom Vjosom Osmani, Fon der Lajen je rekla da je uz lidere Kosova koji su posvećeni postizanju tih ciljeva i kao pozitivan korak ocenila otvaranje prelaza Merdare za robu iz Srbije.

"Veoma je važno da radimo zajedno, a mi smo pozdravili otvaranje granice i napredak u CEFTA-i i nakon toga treba da radimo na sledećim koracima kako bismo došli do tačke u kojoj se mere mogu ukinuti i to će pomoći da se ubede države članice – kao što znate, sve države članice moraju da se dogovore o ukidanju mera", kazala je ona.

"Sa Vjosom Osmani smo posvećeni nalaženju neophodnih koraka za postizanje ovih ciljeva. Važno je da vidimo Kosovo kao našeg partnera i omogućimo put Kosova ka EU", rekla je ona.

Fon der Lajen je istakla da će proširenje biti na vrhu dnevnog reda u njenom drugom mandatu na mestu predsednice EK i da je posvećena tome da državama Zapadnog Balkana obezbedi "sve neophodne alate" za članstvo u EU.

"Znam da je Kosovo poslednjih godina naporno radilo na jačanju demokratije i vladavine prava i želim da uverim vas i Kosovo da će u mom drugom mandatu proširenje biti na vrhu dnevnog reda. Za mene je to jedan od najvećih projekata. Iz tog razloga, radićemo zajedno da nastavimo jer sam posvećena budućnosti u kojoj sve zemlje Zapadnog Balkana imaju sve potrebne alate i instrumente da to pretvore u stvarnost", izjavila je ona.

Predsednica EK je pohvalila rad Kosova kada je reč o Planu rasta.

"Planom rasta planirano je približavanje privrede regiona zajedničkom tržištu. Veliki uspeh proširenja nisu samo politički sporazumi i zajedničke vrednosti, već i ekonomski prosperitet. Već smo otvorili zajedničke tržišne sektore za partnere sa Zapadnog Balkana, tako da kompanije sa Kosova, na primer, imaju pristup zajedničkom tržištu", dodala je ona.

Iz tog razloga, rekla je, potrebne su reforme koje će biti praćene dodatnim evropskim investicijama.

"Prošlo je godinu dana otkako smo započeli ovu diskusiju, većina zemalja ima spremnu Reformsku agendu. Kosovo je uradilo odličan posao na ovoj agendi. Sada možemo da počnemo sa predfinansiranjem od više od 60 miliona evra. To je projekat gde gledamo Kosovo i odnose sa EU. Od vas zavisi da to postane stvarnost", rekla je ona.

Upitana o odbijanju susreta sa premijerom Srbije Milošem Vučevićem, tokom posete Beogradu, pošto se on prethodno sastao s ruskim ministrom, Fon der Lajen je govorila o sastanku s predsednikom Aleksandrom Vučićem.

"Za mene je bila jasna poruka da me je predsednik Srbije primio, a pre mene je primio premijera Poljske i Grčke, umesto da ide u Kazanj (na samit BRIKS). Bila je to vrlo jasna poruka", zaključila je ona.

(Beta, 26.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja