Kurti i Fon der Lajen razgovarali o ekonomskim pitanjima i integrativnim procesima

Beta pre 4 sati

Premijer Kosova Albin Kurti i predsednica Evropske komisije Ursulu fon der Lajen su danas u Prištini razgovarali o implementaciji Plana rasta za Zapadni Balkan i o koristi od toga za građane Kosova, kao i o odnosima Kosova i Evropske unije, o regionalnoj saradnja i "procesu integracije Kosova u evropsku porodicu", saopštla je Vlada Kosova.

Kurti je izrazio zahvalnost Fon der Lajen zbog posvećenosti Kosovu i Zapadnom Balkanu, o čemu, kako je rečeno, svedoče česte posete i sastanci tokom njenog rukovodstva i "glasno zalaganje za punu integraciju regiona u Evropsku uniju".

"Čestitam vam na novom mandatu. Mnogo računamo na vaše rukovodstvo, kako u širenju Evropske unije, tako i u njenom jačanju na svetskoj sceni", rekao je Kurti na početku sastanka.

Govoreći o Kosovskoj reformskoj agendi, premijer je istakao da ona ima pet prioritetnih oblasti, predviđa 30 reformi i 111 koraka za rešavanje glavnih pitanja kosovska privrede koja uključuju energetsku bezbednost, zapošljavanje, privlačenje stranih investicija i formalizaciju rada i privrede.

Kurti je rekao da je "Kosovo spremno i posvećeno da reforme sprovedu u najkraćem mogućem roku" i da "što više iskoriste raspoloživu finansijsku podršku EU koja iznosi 882 miliona evra".

Premijer je na sastanku ponovo tražio da se potpuno i odmah ukinu restriktivne mere EU protiv Kosova i da ono dobije statusa kandidata za prijem u EU "zbog čvrste posvećenosti Kosova evropskim integracijama i reformama, kao i ekonomskom razvoju i demokratskom napretku koji je postignut poslednjih godina", piše u saopštenju.

Fon der Lajen se danas sastala i s Kosova predsednicom Vjosom Osmani i poručila da "Kosovo ima još dosta obaveza" da bi se ukinule restriktivne mere protiv Kosova koje je EU uvela u junu prošle godine pošto su kosovske vlasti ignorisale zahteve za smirivanje stanja u opštinama sa srpskom većinom na severu.

Kaznene mere EU su prvobitno bile privremeno obustavljanje rada radnih grupa za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, nepozivanje Kosova na sastanke na visokom nivou, obustavljanje bilateralnih poseta i ukidanje sredstava za Kosovo planiranih Investicionim okvirom i Instrumentima pretpristupne pomoći - IPA 2024.

(Beta, 26.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja