Potpredsednik Vlade: Na samitu BRIKS-a okupile se slobodne zemlje

Beta pre 4 sati

Samit BRIKS-a u ruskom gradu Kazanju probudio je nadu jer su se na tom događaju okupili predstavnici slobodnih zemalja, ocenio je u ponedeljak potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin.

"BRIKS je skup slobodnih zemalja i slobodnih ljudi. Nije formiran po principu bliskosti granica kao EU, već po bliskosti sistema vrednosti. To je ono u čemu Srbija želi da učestvuje", kazao je Vulin za Radio-televiziju Srbije.

Vulin je kazao da predsednik Rusije Vladimir Putin razume srpsku poziciju i ceni njenu hrabrost jer nije uvela sankcije toj zemlji.

"S Putinom sam razgovarao o situaciji u svetu i o tome kako da se naši odnosi poboljšaju. Mi jedini u Evropi nismo uveli sankcije Rusiji. Putin to jako ceni. Oko Srbije su sve članice NATO pakta, nije to laka pozicija", naveo je Vulin.

On je rekao i da zemlje koje čine BRIKS, ne uslovljavaju Srbiju ni oko čega i da će zahvaljujući Rusiji u njoj biti dovoljno gasa ove zime.

Samit grupe BRIKS u ruskom gradu Kazanju održan je od 22. do 24. oktobra.

Srpski predsednik Aleksandar Vučić odbio je Putinov poziv da prisustvuje sastanku ali je poslao delegaciju sastavljenu od Vulina i troje ministara.

(beta/cmg)

(Beta, 28.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja