Лавров: Преношење Вечног пламена симбол јединства Руса и Срба

Бета 15.12.2020

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је данас да је преношење Вечног пламена са Гроба непознатог војника код зидина Кремља на Гробље ослободилаца Београда симбол духовног и историјског пријатељства руског и српског народа и њиховог заједничког страдања у Другом светском рату.

"Овај нови споменик у част војника ослободилаца сматрамо симболом духовног и историјског јединства Руса и Срба, као подсећање на наше братство по оружју које је помогло да се сломи зло и одбране непролазне вредности мира живота и правдености", рекао је Лавров на церемонији на Гробљу ослободилаца Београда којој је присуствовао са председником Србије Александром Вучићем.

Он је рекао да је пре 75 година "сломљен нацизам, злочиначка идеологија мржње" и да је поштовање сећања на оне који су "по цену сопствених живота... обезбедили мир и развој за будуће генерације", нарочито важно данас када у низу европских земаља има покушаја да се оправдају нацистички злочини.

"Не прихватамо покушаје ревидирања историје и данашњи догађај је важна потврда тога", рекао је Лавров на церемонији на којој је упаљена ватру на споменику у Београду.

Вучиц́ и Лавров заједно су положили венце на споменик Вечна ватра на коме пише "Нико није заборављен, ништа није заборављено". Претходно су на улазу у гробље обишли изложбу Руског министарства одбране поводом победе над фашизмом у Другом светском рату.

Лавров је данас допутовао у посету Србији током које ће разговарати са председником Србије Александром Вучићем, шефом дипломатије Николом Селаковићем и председником Скупштине Србије Ивицом Дачићем.

Главне теме разговора биће, како је најављено, српско-руски односи, питање Косова и билатерални економски пројекти међу којима су гасовод Турски ток, брза пруга Београд - Нови Сад, хидроелектрана Ђердап 1, Центар за нуклеарну науку, технологије и иновације.

Током дана Лавров ће са Вучићем обићи и Храм светог Саве и положити цвеће на гроб српског патријарха Иринеја. Он ће, како је најављено, прочитати писмо председника Русије Владимира Путина поводом завршетка радова на Храму.

Лавров је у Београд допутовао из БиХ.

(Бета, 12.15.2020)

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Политика, најновије вести »

LatinicaКорисничка подешавања