Pitalica i rasizam: Krene li se putem "političke korektnosti", ode nama iz lektire Andrić - i on je imao "negativne stereotipe"

Večernje novosti 06.09.2022  |  Vladimir Dimitrijević

ROMSKO udruženje "Opre Roma" se ovih dana oglasilo saopštenjem: "Ministarstvo prosvete Republike Srbije i izdavačka kuća 'Klet' uče decu rasizmu u trećem razredu osnovne škole", navodi se da u lektiri "Narodne umotvorine lake za đake trećake" izdavačke kuće "Klet" pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete u 2022. godini deca čitaju: "Pitalo Ciganče majku: - Koji je dan najdulji u godini? - Oni kad se čeka večera bez ručka."

Foto: Opra Udruženje veli da je to za Srbiju "tragično iz više razloga, a pre svega zbog nepoštovanja prava nacionalne manjine jer naziv Rom je usvojen 1971. godine, a Romi su zvanično u Srbiji od 2002. nacionalna manjina". I još: "Zašto se u udžbenicima i dalje nazivamo Ciganima? Ovakvo podsticanje stereotipa i diskriminacije deci od devet godina je pokazatelj mnogo ozbiljnijeg problema. Etnička pristrasnost u udžbenicima i nastavnim planovima i programima protiv

Pročitajte još

Ključne reči

Kultura, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja