CMG: Sve više učesnika na kineskom međunarodnom sajmu trgovine uslugama - CIFTIS

Beta 08.09.2022

Kineski međunarodni sajam trgovine uslugama (CIFTIS) okuplja sve više učesnika, na kojem je ove godine tehnologija „budućnosti“ donela nove poslovne mogućnosti globalnim preduzećima, objavila je Kineska medijska grupa (CMG).

"Ovogodišnji šestodnevni CIFTIS privukao je holding kompanije iz raznih oblasti, kao i kompanije sa liste 500 najjačih da učestvuju na sajmu uživo. Po prvi put, 10 zemalja, uključujući i Ujedinjene Arapske Emirate, Švajcarsku i Italiju, postavilo je svoje izložbe", navodi se u komentaru CMG povodom završetka sajma.

Na sajmu, završenom 5. septembra, ostvareno je 1.339 narudžbina, kao i 173 inovativna dostignuća, što ukazuje da "inovacija" postaje sve značajnija u uslužnoj delatnosti.

Prema podacima sa Konferencije UN-a o trgovini i razvoju, u globalnoj trgovini uslugama, udeo tehnologija povezanih sa inovacijama i informacionim uslugama, uslugama intelektualne svojine i dizajna za istraživanje i razvoj porastao je sa 11,4 odsto u 2005. godini na 18 odsto u 2020. godini.

Kao jedna od najaktivnijih oblasti tehnoloških inovacija, digitalna ekonomija je postala novi motor globalnog ekonomskog rasta. Obim kineske industrije digitalne ekonomije zauzima drugo mesto u svetu već dugi niz godina, ubrizgavajući preko potreban razvojni zamah u globalnu ekonomiju i preduzeća, istakla je CMG.

Navodi se da je CIFTIS tzv. „snaga pumpa“. Obim trgovine uslugama zauzima drugo mesto u svetu već osam godina za redom, a kumulativni uvoz usluga je premašio četiri triliona američkih dolara.

"Upravo u avgustu ove godine, Ministarstvo trgovine Kine najavilo je da će promovisati primenu nacionalne verzije negativne liste za prekograničnu trgovinu uslugama, proširiti uvoz i izvoz zelenih i niskougljeničnih tehnologija i istražiti mere kao što je izgradnja nacionalne demonstracione zone za inovacije i razvoj trgovine uslugama", podsetila je CMG.

Ocenjeno je da će nakon zatvaranja CIFTIS-a različita dostignuća zaživeti i biti od koristi svetu.

"Uz mogućnost kontinuirane ekspanzije kineskog otvaranja na visokom nivou prema spoljnom svetu, više dobrih stvari će doći jedna za drugom", navodi se u komentaru CMG.

(Beta, 08.09.2022)

Beta »

Ekonomija, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja