Pronađeno bogato ležište zlata! Ministarka Đedović otkrila sve detalje: "Čist koncentrat, količine mogu biti značajne za celu ekonomiju Srbije"

Blic 20.01.2023

Do danas realizovanim istražnim aktivnostima na lokalitetu Čoka Rakita pronađeno je bogato ležište zlata čije su preliminarno određene dimeznije 500m x 250m x 80m. Čoka Rakita se nalazi u opštini Žagubica, oko tri kilometra jugoistočno od Projekta zlata Timok. Preliminarni rezultati tehnoloških ispitivanja pokazuju i da je moguće proizvesti čist koncentrat zlata, sa ukupnim iskorišćenjem zlata većim od 93 odsto, piše u saopštenju resornog ministarstva.

- Potencijalne rezerve značajne su sa aspekta količine rude, sadržaja zlata, što u perspektivi može biti od velikog značaja za ekonomiju cele zemlje, posebno za region istočne Srbije. Ono što treba napomenuti, jeste da je projekat u fazi istraživanja, da je potrebno kroz nova istraživanja potvrditi ove dobre rezultate, a nakon toga izraditi elaborat kojim će se izvršiti verifikacija resursa i rezervi, poručila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja