Čadež i Đedović: Regionalno energetsko povezivanje ključno za privredu Srbije

Beta 21.02.2023

Za privredu Srbije prioritet je regionalno energetsko povezivanje i ulaganje u nove infrastrukturne kapacitete, rečeno je na sastanku predsednika Privredne komore Srbije (PKS) Marka Čadeža i ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović, saopštila je danas PKS.

To je neophodno "kako bi se obezbedila dugoročna energetska stabilnost industrije i ostvario neophodan preduslov energetske tranzicije na obnovljive izvore energije u zemlji i regionu", rečeno je na sastanku.

Kao neophodan preduslov pune energetske tranzicije i obezbeđivanja daljeg rasta domaće privrede, važno je, kako je rečeno, obezbediti nove alternativne pravce gasifikacije i proizvodnje električne energije u Srbiji.

To je potrebno uraditi, kako se dodaje, "kroz saradnju sa regionom i članicama inicijative "Otvoreni Balkan".

Čadež je kazao da je izgradnja novih magistralnih gasovoda od izuzetnog značaja posebno za kompanije, koje, kako je objasnio, proizvode strateški bitne proizvode, poput etanola, cementa, i drugih proizvoda.

"Važno je ispitati prioritete u vezi sa alternativnim pravcima gasifikacije Srbije, poput povezivanja na LNG terminal na Krku izgadnjom nedostajućeg dela gasovoda Slavonski Brod – Bačko Novo Selo, kao i gasno povezivanje sa Rumunijom", rekao je on.

Na sastanku je bilo reči i o mogućnostima obezbeđivanja podsticaja za nabaku opreme za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije za sopstvene potrebe u privredi.

Razgovaralo se i o mogućnosti prelaska na obnovljivu energiju, poput solarne i geotermalne, kao značajnog potencijala za proizvodnju struje i toplotne energije.

"Važno je omogućiti da privreda brže pređe na korišćenje obnovljivih izvora energije, poput solarne energije, jer je interesovanje među kompanijama i industrijskim parkovima izuzetno veliko", rekao je Čadež.

Prema njegovim rečima, postoji značajan prostor u primeni korišćenja geotermalne energije tako što bi se pre izgradnje velikih objekata ispitalo tlo ispod objekta i mogućnost korišćenja tog energetskog potencijala u sistemu grejanja i hlađenja.

Đedović je kazala da je zajednički zadatak sa PKS da "slušamo potrebe privrede i olakšamo poslovanje kompanija u ovim izazovnim vremenima".

Istakla je da su ulaganja u energetsku infrastrukturu i nove energetske kapacitete neophodna kako bi se osigurala energetska bezbednost i obezbedile rastuće potrebe privrede za energijom.

(Beta, 21.02.2023)

Marko Čadež »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja