Новинарство и Србија: Бившем председнику општине Гроцка пет година затвора због подстрекивања на паљење куће новинара

Ово је друга првостепена пресуда, пошто је прву, којом су сви оптужени били осуђени на затворске казне, у децембру 2021. укинуо Апелациони суд и наложио понављање суђења.

BBC News 20.03.2023
Ненад Дјордјевиц/ФоНет
Новинар Милан Јовановић

Виши суд у Београду осудио је бившег председника општине Гроцка Драгољуба Симоновића на пет година затвора због оптужби да је друге окривљене подстрекивао да запале имовину новинара портала Жиг инфо Милана Јовановића.

Затворске казне су изречене и осталим оптуженима - Владимир Михајловић је осуђен на четири године затвора, Александар Маринковић на четири године и шест месеци, а Владимир Новаковић на три године и шест месеци затвора, пренела је Радио-телевизија Србије (РТС).

На данашњем рочишту, адвокат Александра Маринковића, који се сумњичи да је у децембру 2018. бацио Молотовљев коктел на гаражу новинара Милана Јовановића и његове супруге Јеле, изнео је завршне речи.

Он тврди да током поступка није доказано да је његов брањеник угрозио живот и дело Јовановића и његове жене, што му се оптужницом ставља на терет, нити да је, како каже, угрозио њихову имовину већег обима.

Маринковићев бранилац за његовог клијента тражио је ослобађајућу пресуду.

Сви окривљени имају право жалбе Апелационом суду.

Ово је друга првостепена пресуда, пошто је прву, којом су сви оптужени били осуђени на затворске казне, у децембру 2021. укинуо Апелациони суд и наложио понављање суђења.

Зашто је Апелациони суд укинуо прву пресуду?

У децембру 2021, Апелациони суд је саопштио да је у жалбама на првостепену пресуду основано указано на чињеницу да постоји разлика између јавно објављене пресуде и писменог отправка пресуде, односно да у пресуди нису наведени разлози о чињеницама који су предмет доказивања.

Милан Јовановић је тада за телевизију Н1 рекао да су му адвокати пренели да је реч о техничкој грешци приликом израде пресуде.

Шта се десило у децембру 2018. године?

У пола четири ујутро кроз прозор гараже убачен је Молотовљев коктел, наводи портал Цензоловка.

Ватра се брзо проширила и на остатак куће у којој је изгорело све што је овај полицајац у пензији стекао са супругом Јелом Дељанин.

Обоје су тад били у кући.

„Супруга ми је била горе на спрату, чула је ломљаву стакла и пуцањ испред гараже.

„Стрчала је доле, било је пуно дима&qуот;, описао је касније Јовановић за ББЦ.

Успели да се спасу - истрчали су у пиџамама и босоноги на мраз и гледали како им кућа гори.

У пожару је причињена велика материјална штета, кућа је потпуно изгорела.

Симоновић се терети да је друге оптужене подстрекавао да у знак опомене запале имовину Јовановића.

Александар Маринковић терети се као директни извршилац кривичног дела, али је од прошле године у бекству и за њим је расписана међународна потерница, а поступак је према њему раздвојен.

Игор Новаковић и Владимир Михаиловић су на почетку истраге, признали паљење куће по налогу Симоновића, док су на суђењу то негирали.

Јовановић је изјавио да сумња да иза тога стоји тадашњи председник општине Гроцка и функционер владајуће Српске напредне странке (СНС) Драгољуб Симоновић, јер је у више наврата писао о бројним малверзацијама које су се доводиле у везу са њим.

Јовановић тврди да има доказе за непотизам и корупцију у вези са гасификацијом и други пословима општине Гроцка док је Симоновић демантовао те наводе, писао је дневни лист Данас.

„Како је почео да се бави политиком постао је најбогатији човек у општини&qуот;, рекао је Јовановић за ББЦ.

Ипак, хапшење председника општине Гроцка уследило је два и по месеца касније 25. јануара 2019, што је на ванредној конференцији за новинаре саопштио председник Александар Вучић.

Симоновић је ухапшен због сумње на подстрекивање паљења куће новинару.

„Партијска књижица никога неће заштитити од одговорности, свидело се то некоме или не, а да ће насиље бити најоштрије кажњено&qуот;, рекао је Вучић.

Месец и по дана касније, 7. марта 2019. године Симоновић је пуштен из притвора.

На челу општине остаје још мало до 20. марта, а наследила га је сарадница из редова СНС-а.


Пратите нас на Фејсбуку,Твитеру и Вајберу. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на ббцнасрпском@ббц.цо.ук

(ББЦ Невс, 03.20.2023)

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Друштво, најновије вести »

LatinicaКорисничка подешавања