Zašto farbamo jaja za Uskrs: Etnolog objašnjava da li to ima veze sa hrišćanstvom: "Veruje se da je crveno jaje najmoćnija amajlija i čuvarkuća"

Blic 14.04.2023

Jedan od najvećih hrišćanskih praznika, Uskrs, prepoznatljiv je po mnogim običajima, ali prva asocijacija na njega je farbanje jaja. Ovaj običaj koji podjednako praktikuju kako katolici, tako i pravoslavci nastao je u antička vremena paganskih religija. On je stariji od sedam hiljada godina, i jednako je bio popularan u religijama drevnog Vavilona, Kine i Egipta kao što je danas popularan među hrišćanima.

Ova saznanja potkovana su mnogim arheološkim iskopinama, slikama urezanim u kamen ili papirus, ali i na antropološkim zapisima. U ofarbano jaje su dakle, svi verovali kao u amajliju neverovatnih moći. Kako za "Blic" objašnjava Jasna Jojić, etnolog, mit o jajetu prvi put se spominje u starim spisima iz kojih se vidi da su svi narodi na Dalekom istoku sakupljali prva jaja kokoški (koje počinju ponovo da nose u proleće), da su ih kuvali kako bi im ljuska postala

Pročitajte još

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja