"Uspeo sam jedini pešice da se vratim sa himalaja": Fascinantan podvig srpskog doktora: Dragan je nakon 7 dana osvojio najopasniji vrh na svetu (foto)

Blic 19.04.2023

Za alpinistu Dragana Čelikovića ne postoji prepreka koja bi ga sprečila da učini ono što naumi. Ovaj doktor iz Kragujevca, dugogodišnji planinar i zaljubljenik u prirodu, uspeo je da ostvari podvig o kojem drugi mogu samo da maštaju. On je nakon sedam dana baš na Uskrs osvojio vrh Anapurna na Himalajima koji sa nadmorskom visinom od 8.091 metara spada u deset najviših vrhova na svetu.

Njegov podvig utoliko je veći, jer se ovaj uspon smatra jednim od najopasnijih zbog čestih lavina u kojima je do sada stradao veliki broj planinara. - Planina je zaista teška i zahteva ozbiljnu fizičku spremnost i mentalnu snagu. Uspon je trajao sedam dana, a od 2.700 metra kreće samo penjanje, a ledena vertikala je oko 15 do 20 metara. Ja sam uspeo jedini pešice da se vratim u kamp, iz našeg tima dvoje je stradalo a bilo je i oko 30 spasilačkih letova koji su

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja