Zbog izgradnje pruge kasni početak sezone grejanja u Subotici, Vojvođani-LSV kritikuju gradsku vlas

Beta 07.10.2023

Početak sezone grejanja u Subotici je neizvestan jer deo glavnog "vrelovoda" demontiran zbog izgradnje pruge Beograd-Budimpešta.

Završetak tih radova mogao bi da bude u drugoj polovini oktobra, ali to još nije potvrđeno.

Prošle godine, sezona grejanja u Subotici je počela 1. novembra, iako u gradovima Srbije obično počinje 15. oktobra, a pre toga bi trebalo da se obave "hladne probe".

Vojvođani - Liga socijaldemokrata Vojvodine su danas tražili objašnjenje gradonačelnika Subotice Stevana Bakića i predsednika Skupštine Grada Balinta Pastora zbog neizvesnog početka sezone grejanja i ocenili da su oni "nesposobni da reše problem".

Pitali su "kako je moguće da je izvođač radova na železničkoj pruzi Beograd-Budimpešta razmontirao vrelovod da bi izgradio podvožnjak", navodeći da je neverovatno da JKP "Subotička toplana" nije uključena u te radove, pa je, po njihovoj oceni, bilo i očekivano da dođe do problema.

"Probe na vrelovodnom sistemu u Subotici su svake godine predviđene već za prvu polovinu oktobra. Sada ih je nemoguće sprovoditi. Pitanje je do kada, a novembar je za dvadesetak dana", upozorili su Vojvođani - Liga socijaldemokrata Vojvodine.

Avgusta je Nadzorni odbor "Subotičke toplane" doneo odluku o poskupjenju grejanja što je odobrilo Gradsko veće Subotice.

Za kupce u stambenim prostorima cena varijabilnog dela je povećana sa 5,70 dinara po kWh, na 6,67 dinara, a fiksnog dela cene sa 31,54 dinara po kvadratnom metru, na 35,90 dinara.

Kupcima u poslovnim prostorima, cena varijabilnog dela je povećana sa 7,13 dinara po kWh na 8,34 dinara, a fiksnog dela sa 248,44 dinara po kWh na 324,14 dinara. Na to se obračunava PDV od 10 odsto.

Time je varijabilni deo cene povećan za 17 odsto, a fiksni deo za oko 30 odsto.

(Beta, 07.10.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja