Šta se sve krije u nuklearnim koferima Rusije i Amerike, i kako su greškom zamalo upotrebljeni: Norveški incident i svet na ivici apokalipse (foto)

Blic 10.01.2024

Malo koji predmeti na svetu ulivaju toliko straha kao takozvani “nuklearni koferi” ili “nuklearne aktovke”. Ove naizgled obične aktentašne u sebi kriju uređaje kojima je moguće aktivirati nuklearno oružje i početi katastrofalni rat. Kad god se u javnosti pojave američki ili ruski predsednik mnoge oči bivaju uprte u ljude koji u njihovoj blizini nose ove kofere i ne odvajaju se od lidera.

Čeget je "nuklearna aktovka" (nazvana po kavkaskom vrhu Čeget) i deo automatskog sistema za komandu i kontrolu Strateških nuklearnih snaga (SNF) Rusije pod nazivom Kazbek (Kazbek, nazvan po kavkaskom vrhu Kazbek na granici Gruzije i Rusije). Od kada je prvi put napravljen, nuklearni kofer Čeget je bio dostupan šefu ruske države, ministru odbrane i načelniku Generalštaba. Čeget je razvijen tokom administracije Jurija Andropova, početkom osamdesetih. Kofer je pušten

Pročitajte još

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja