Личности културе и медија у Русији траже да тело Наваљног власт преда породици

Бета 23.02.2024

Више од двадесет личности из сфере културе и медија у Русији је позвало власти да породици предају тело Алексеја Наваљног, опозицоног активисте који је умро у руском затвору 16. фебруара.

Сарадници Наваљног од синоћ на друштвеним мрежама објављују апеле међу којима добитника Нобелове награде за мир и новинара Дмитрија Муратова, редитеља Андреја Звјагинцева, писца Виктора Чендеровича и активисткиња протестне групе "Пусси Риот" Надежде Толокоњикове.

"Срамота је то изговорити у земљи која себе још увек сматра хришц́анском, али: Дајте Људмили Ивановној (мајци Алексеја Наваљног) њеног сина", изјавио је Муратов, главни уредник независног листа Новаја газета.

Чендерович, кога Москва сматра "страним агентом" због критике офанзиве у Украјини, изјавио је да се руски председник Владимир "Путин плашио Наваљног много година.... а плаши га се и после његове смрти - пошто је убио Наваљног, он га се и даље плаши".

Више од 400 људи је ухапшено широм Русије током скупова у знак сећања на Наваљног.

Тим Наваљног саопштио је у суботу да је он "убијен" и оптужио власти да намерно одуговлаче предају тела.

Наваљни је био у затвору од јануара 2021, када се вратио у Москву пошто се у Немачкој опоравио од тровања нервним агенсима за које је окривио Кремљ. Од хапшења је добио три затворске казне по више тужби које је одбацио као политичке.

(Бета, 02.23.2024)

Повезане вести »

Кључне речи

Свет, најновије вести »

LatinicaКорисничка подешавања