Spomenik Zoranu Đinđiću još na čekanju: "Strela" je završena odavno, ali je i dalje u magacinu: Šta koči postavljanje (foto, video)

Blic 13.03.2024

Spomenik ubijenom premijeru Zoranu Đinđiću trebalo je da bude svečano otkriven 12. marta 2018. godine, na 15. godišnjicu njegove smrti, ali ni šest godina kasnije on i dalje nije ugledao svetlost dana, a kako stvari stoje, neće ni u skoroj budućnosti. Kako je još pre skoro jedne decenije najavljivano, spomenik je trebalo da bude postavljen na Studentskom trgu u Beogradu, nedaleko od mesta gde je Đinđić studirao i živeo.

Zvanična odluka o podizanju spomenika dr Zoranu Đinđiću doneta je u junu 2016. na sednici Skupštine grada Beograda, kada je imenovan i Odbor za podizanje spomenika, a u martu 2017. Grad Beograd raspisao je međunarodni konkurs za idejno rešenje spomenika, podseća Demostat. Na konkursu je učestvovalo 40 autora, a pobedio je rad “Strela”, autora Mrđana Bajića i njegovog tima. Kako je saopšteno, “spomenik će biti visok 6,2 metra, u obliku strele, čiji je pravac ka

Pročitajte još

Ključne reči

Beograd, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja