PKS zove mlade da se prijave na Akademiju modnog dizajna Suzane Perić, početak 25. septembra

Beta 08.07.2024

Direktorka Sektora preduzetništva Privredne komore Srbije (PKS) Branislava Simanić pozvala je danas mlade da se prijave na "Akademiju modnog dizajna Suzane Perić", koja počinje 25. septembra u okviru Poslovne akademije PKS, a pružiće znanja o modnom dizajnu i cirkularnoj ekonomiji u modnoj industriji.

"Svi polaznici imaće priliku da nauče o modnom dizajnu, a osim kreativnog dela važan je i ekonomski deo. Mi ćemo ih naučiti kako da pokrenu sopstveni posao, kako da se registruju, kako da upravljaju finansijama, na koji način njihovo poslovanje može da bude ekonomski isplativo", kazala je Simanić u PKS.

Ova Akademija trajaće tri meseca, a predavanja će biti organizovana jednom nedeljno, uz mentoriski rad i konsultacije sa modnom dizajnerkom Suzanom Perić.

Direktorka Poslovne akademije PKS Mirjana Kovačević je rekla da program Akademije nudi mnogo tema, kao što je modni menadžment, marketing, novinarstvo, javni nastup inovacije u modi, zelenu modu i druge.

Kovačević je kazala da su ciljna grupa mladi sa završenom srednjom školom, ali mogu biti i studenti, mada je, po njenom mišljenju, bolje da prvo završe akademiju, pa potom upišu fakultet.

Rukovodilac Centra za cirkularnu ekonomiju Siniša Mitrović kazao je da će Akademija u fokus staviti "životni ciklus proizvoda", od proizvoda do otpada, kao i da je poznato da Srbija nema sistemsko rešenje za upravljanje tekstilnim otpadom.

"Tekstilni otpad je u velikom delu u energetskom siromaštvu. Tekstilni otpad je hazard po kvaliltet vazduha u Srbiji i smisao Akademije je da promoviše cirkularnu ekonomiju i ekodizajn kao novu vrednosnu kulturu i da stvori uslove za nove investicije, a to je da su nam potrebni proizvodni pogoni za reciklažu tekstila", rekao je Mitrović.

Prema njegovim rečima, evropska direktiva "jasno govori" da nema više odlaganja tekstila na deponije, zatim, da se od zelenih pijaca ne prave deponije tekstilnog otpada, kao i da to bude jedino kvalitetno rešenje za Srbiju.

"Mi imamo dosta odgovornu tekstilnu industriju, ali je ona jedna od dva najveća zagađivača na svetu, sa potrošnjom pijaće vode. Mi ćemo i tu eko dimanziju održivosti dati na Akademiji upravo, da dizajneri kada nešto prave, gledaju da od toga ostane što manje otpada, da se on ponovo koristi i mislim da će akademija biti zanimljiva i van granica Srbije", rekao je on.

Modna dizajnerka Suzana Perić rekla je da joj je čast što će imati priliku da svojim iskustvom i obrazovanjem nauči nove generacije, kao i da ih podrži u njihovom biznisu, da im bude potpora.

Polaznici Akademije nakon završenog programa, kako je rečeno, dobiće sertifikat o pohađanju, kao i mogućnost zapošljavanja.

(Beta, 08.07.2024)

Privredna komora Srbije »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja