Danas je ceo svet stao na par sati zbog jednog propusta na softveru! Najveći kolaps svetske IT infrastrukture do sada: Treba li da se zabrinemo?

Blic 19.07.2024

Danas je ceo svet, makar njegov "biznis" deo, stao na par sati zbog jednog jedinog propusta. Kompanija za sajber bezbednost "CrowdStrike" nije dovoljno dobro testirala svoj poslednji update i Windows računari u bankama, berzama, medijima, bolnicama, logističkim, avio i mnogim drugim kompanijama su se "zaplaveli", tj. nisu mogli da se pokrenu. U suštini, kažu stručnjaci, najveći ovakav kolaps do sada.

- Dosta sistema zavisi od jednog softvera, i ovo je baš dobar pokazatelj koliko je čitava IT infrastruktura ranjiva. Falcon (program čije je ažuriranje okinulo kolaps Microsoftovih sistema) je jedan od najpopularnijih softvera za zaštitu sistema, a koriste ga velike kompanije pa je zbog toga veoma veliki uticaj ovog problema, kaže za "Blic Biznis" Mikica Ivošević, stručnjak za sajberbezbednost i CTO Abstract DOO. Prema javnim podacima CrowdStrike trenutno opslužuje

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Nauka & Tehnologija, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja