Čuli su se glasovi i priviđali duhovi, ali sve je stalo nakon što je izgrađena crkva: Kako je najveća osmica od čelika u svetu promenila sudbinu jednog sela?

Blic 08.08.2024

Smeštena u kotlini kroz koju protiču Kamešina, Beli i Crni Rzav a okružena opevanim planinama Šarganom, Zlatiborom i Tarom, Mokra Gora privlači sve više onih koji žele da uživaju u čarima netaknute prirode ali i da obiđu i druge lepote i znamenitosti ovog dela Srbije pa i prekograničnog područja. U središtu je atraktivnih turističkih lokacija - Višegrad je udaljen 25 kilometara, Zlatibor 40 kilometara, granica svega devet kilometara.

Šarganska osmica je najatraktivnija turističko muzejska železnica u Evropi i jedinstveno graditeljsko remek delo u svetu među prugama uzanog koloseka. Nekada žila kucavica i veza Evrope sa Jadranskim morem, od Beograda do Dubrovnika i Zelenike usko kolosečnom prugom saobraćao je Ćira a danas klaparaju osmicom vagoni muzejskog voza Nostalgija otimajući od zaborava sećanje na nekada najmoćniju mašinu svoje klase ali i podsećajući kako je izgradnja najveće osmice od

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja