Jesenja žetva poranila mesec i po dana: Agroanalitičar za "Blic TV" o toplotnom talasu i suši koji su obrali kukuruz i pre kombajna (video)

Blic pre 23 dana

Nije još ni kraj avgusta, a kombajni širom naše zemlje nedeljama su već u žetvi. Ratari ne pamte da su već sredinom avgusta, pa čak i ranije, morali da skidaju kukuruz i suncokret, a razlog svemu je nezapamćena suša i činjenica da gotovo mesec i po dana temperature nisu padale ispod 30 stepeni. Kukuruz, kultura koja je naš najveći ratarski adut i koji je iz godine u godinu i najzastupljenija kultura na našim poljima uz soju, najviše je pogođena ovim celomesečnim toplotnim talasom.

Toplotni talas i suša obrali su deo kukuruza znatno ranije nego što su kombajni i ušli u njive. Trebalo je da ih gledamo tek krajem septembra, ali poranili su ove godine čak mesec i po dana. Biće – uzalud, jer roda nikad manje. U razgovoru za "Blic TV", Bora Šuljmanac, ratar iz Srema, govorio je o tome kako su toplotni talas i suša uticali na rod kukuruza, suncokreta, šećerne repe i soje. - Suncokret je, hajde kažemo, donekle izvukao, ali i kod njega je 30-40 odsto

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja