Brnabić najavila da će staviti na dnevni red parlamenta zahtev opozicije za sednicu o litijumu

Beta pre 9 dana

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić najavila je da će na skupštinski dnevni red staviti predlog zakona o zabrani iskopavanja litijuma i bora kog je ranije danas podnelo 86 opozicionih poslanika.

"Lično jedva čekam ovu sednicu da vidimo ko je za šta odgovoran što se tiče ovog projekta u poslednje 23 godine", rekla je Brnabić u obraćanju novinarima u Skupštini Srbije neposredno posle konferencije na kojoj je opozicija podnela zahtev za održavanje skupštinske sednice na kojoj bi se raspravljalo o predlogu zakona za zabranu iskopavanja litijuma.

Ona je kazala da je aktuelna opozicija u vreme dok je bila na vlasti "dovela Rio Tinto" u Srbiju 2001. godine, da im je dala prva istražna prava 2004. godine, da je promenila zakone 2006. i 2011. godine kako bi "nešto uzela od države a dali kompaniji Rio Tinto".

"Oni su Rio Tinto 2012. godine imenom ubacili u Nacionalnu strategiju korišćenja održivih resursa gde su naglasili da je litijum najveće blago Srbije. Ti isti danas traže zabranu geoloških istraživanja litijuma i bora", rekla je Brnabić.

(Beta, 10.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja