Đurić: Srpska delegacija na Generealnoj skupštini UN jača međunarodnu poziciju Srbije

Beta pre 4 sati

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je da je učešće delegacije Srbije na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) ojačalo poziciju zemlje na globalnoj sceni, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

On je novinarima u Njujorku rekao da je na samom početku napravljen iskorak u odnosu na ukupnu poziciju Srbije, što se odnosi i na zaštitu naših nacionalnih interesa kada je reč o Kosovu.

Đurić je naveo da je planirano da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić susretne sa više od 40 svetskih lidera, a da će on razgovarati sa brojnim ministrima spoljnih poslova zemalja iz celog sveta.

„Srbija je na ovom zasedanju Generalne skupštine UN ispisala naizgled mali, ali značajan deo svoje diplomatske istorije kroz uspostavljanje diplomatskih odnosa sa nekoliko zemalja sa kojima nismo imali nikakvu komunikaciju i interakciju. Reč je o, po broju stanovnika i teritoriji, manjim državama, ali koje imaju članstvo i u UN i Unesku i u drugim međunarodnim organizacijama, gde je nama svaki glas važan, jer u tim organizacijama branimo i naše manastire na Kosovu i Metohiji, i naš teritorijalni integritet i suverenitet, ali i ne samo to.

Zajedno sa mnogim državama stojimo na zaštiti principa Povelje UN, međunarodnog prava i zalaganja za mir", rekao je Đurić.

Đurić je rekao da Srbija na ovoj GSUN uspostavlja diplomatske odnose sa Kiribatijem, a da je već u nedelju uspostavila diplomatske odnose sa Gvajanom, kao i sa Maršalskim ostrvima.

Šef srpske diplomatije je dodao i da je liberalizovan vizni režim sa nekoliko manjih država.

„Predstavljaću Srbiju na sastanku Pokreta nesvrstanih zemalja. Srbija nastavlja svoju multivektorsku spoljnu politiku koja podrazumeva da želimo da čuvamo i unapređujemo prijateljstva sa zemljama širom sveta", rekao je šef srpske diplomatije.

Takođe, naveo je da je fokus Srbije i na regionalnoj saradnji, te da će predstavljati Srbiju na Samitu Prijatelja Balkana, kao i na sastanku A5 formata, odnosno sastanku zemalja iz jadranskog basena.

Ukazao je i na to da su deo delegacije Srbije i predstavnici Privredne komore Srbije, te da su dogovoreni brojni biznis forumi i poslovne interakcije, što je dobro i za privredu u Srbiji.

Prema rečima šefa srpske diplomatije, cilj je da se za Srbiju stvori bezbedan, miran i prijateljski ambijent, ne samo u neposrednom okruženju, već da naša zemlja i šire bude prepoznata kao zemlja koja na tim linijama gradi svoju poziciju.

Govoreći o spoljnoj politici Srbije, Đurić je naveo da naša država vodi nacionalno odgovornu spoljnu politiku pružanja ruke.

(Beta, 23.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja