Bugarska nabavlja američke protivoklopne rakete Dževelin za 114 miliona dolara

Beta pre 4 sati

 Sjedinjene Američke Države (SAD) odobrile su Bugarskoj prodaju protivoklopnih raketa FGM-148F Džavelin (Javelin) u vrednosti od 114 miliona dolara objašnjavajući to potrebom vojnog jačanja, kako je navedeno, "strateškog NATO saveznika u Evropi".

Kako je preneo portal Balkanska bezbednosna mreža, Bugarska je planirala da kupi 218 raketa Dževelin i 107 lansirnih uređaja, a posao predviđa i nabavku potrebne prateće opreme, kao i odgovarajuću literaturu za operatore i tehničare.

Nabavka je deo bugarskog desetogodišnjeg plana modernizacije odbrane iz 2021. sa osloncem na Zapad i postepeno izbacivanje iz upotrebe borbenih sistema iz vremena Sovjetskog saveza.

Kako se navodi u obrazloženju američkog Stejt departmenta, radi se o sveobuhvatnom paketu koji podrazumeva i dugoročnu logističku podršku oružanim snagama Bugarske iako u obuci bugarskih vojnika za korišćenje sistema Dževelin nije predviđeno angažovanje američkog osoblja.

"Ova prodaja predstavlja ključni korak u unapređenju sposobnosti Bugarske da odgovori na regionalne pretnje i ojača svoju odbranu. Dževelini, poznati po svojoj efikasnosti u protivoklopnoj borbi, predstavljaju oružje koje može da uništi široku paletu oklopljenih ciljeva, što će ih učiniti dragocenim sredstvom za Bugarsku u naporima da očuva svoj suverenitet i teritorijalni integritet", navodi se u obrazloženju odluke o prodaji raketa.

Ugovor će biti potpisan između naručioca Bugarske i američkih kompanija Lokid Martin i RTX korporacije.

Bugarski parlament je početkom avgusta odlučio da nabavi naoružanje i vojnu opremu potrebnu za formiranje bataljonske borbene grupe. U tu svrhu biće napravljena tri ugovora - jedan za nabavku raketa Dževelin, drugi za kupovinu oklopnih vozila točkaša Strajker (Stryker) i treći za nabavku neimenovanih artiljerijskih sredstava i lakog pešadijskog naoružanja.

Sistem Dževelin je "slavu" dostigao početkom rata u Ukrajini kada je tim raketama uništen veliki broj ruskih tenkova i oklopnih vozila.

Pored SAD koristi ga više od 20 zemalja, a naći će se i u arsenalima širom Balkana pošto je Rumuniji odobrena isporuka 263 Džavelina, vlastima u Prištini 246 a kupovinu najavljuje i Hrvatska.

Raketa FGM-148 Dževelin je prenosni protivoklopni raketni sistem koji je inicijalno uveden u upotrebu krajem 90-ih godina prošlog veka ali je u međuvremenu konstantno modernizovan.

Radi po sistemu "ispali i zaboravi" i ima automatsko infracrveno vođenje, što omogućava strelcu da promeni položaj nakon dejstva i tako smanji opasnost od eventualnog uzvratnog dejstva protivnika.

Bojeva glava Dževelina omogućava uništenje većine modernih tenkova i praktično svih oklopnih transportera i borbenih vozila pešadije, tim pre što putanja leta omogućava udar iz gornje polusfere, gde je oklop i inače najtanji. Efikasan je i u dejstvu protiv bunkera i drugih utvrđenja.

Ukupna težina rakete i lansera iznosi nešto više od 22 kilograma zbog čega je Dževelin pogodan i za montiranje na oklopna i druga vozila. Efektivan domet procenjuje se na oko 2.500 metara.

(Beta, 24.09.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja