Zatvara se Prajd info centar u Beogradu

Beta pre 15 minuta

 Prostor namenjen LGBTI+ osobama u Beogradu, Prajd info centar, saopštio je danas da će u subotu, 28. septembra prestati sa radom, navodeći da usled nedostatka finansijske i institucionalne podrške, njegova održivost više nije bila moguća.

"Nakon otvaranja na drugoj lokaciji tokom Nedelje Ponosa 2017. godine, pa do današnje adrese na kojoj se nalazi šest godina, Prajd info centar je igrao ključnu ulogu u pružanju informacija, resursa i prostora za okupljanje, omogućavajući članovima i članicama zajednice da razmenjuju iskustva i učestvuju u diskusijama, panelima, radionicama i obukama, sve na najraznovrsnije LGBTI+ teme", naveo je taj centar na Instagramu.

Dodali su da je centar nastojao i da podigne svest o potrebama LGBTI+ osoba, i da je kroz besplatne programe podrške pružao i usluge psihološkog, pravnog i trans-specifičnog savetovanja, uz mogućnost anonimnog testiranja na HIV i sifilis.

"Samim tim, Prajd info centar bio je više od fizičkog prostora - predstavljao je simbol otpora i nade. Uprkos gotovo svakodnevnim pretnjama i dobacivanjima, zastava duginih boja se šest dana u nedelji vijorila jednom od najprominentnijih ulica u Beogradu još od 2018. godine, što je i rezultiralo sa preko 20 napada na lokal - od kojih je MUP Srbije adekvatno sankcionisalo nula", dodaje se u objavi.

Zatvaranje Prajd info centra, kako su dodali, ne znači i prestanak aktivnosti Beograd Prajda koje se dešavaju tokom godine.

"Nastavićemo da kreiramo sadržaj i program koji adresira različite kvir teme - samo u malo drugačijem obliku i na malo drugačiji način nego što je to praktikovano do sada", naveo je taj centar.

(Beta, 24.09.2024)

Povezane vesti »

Komentari

Društvo, najnovije vesti »