Kultura u fokusu drugog dana Evropske nedelje mogućnosti

Beta pre 4 sati

Srpsko kulturno nasleđe je sastavni deo zajedničkog nasleđa Evropske unije (EU), a EU je posvećena njegovom očuvanju kao delu kolektivne budućnosti, istakao je danas šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre otvarajući drugi dan Evropske nedelje mogućnosti koji je posvećen kulturi.
"Kultura i kulturno nasleđe leže u srcu Evropske unije. Oni povezuju naše narode i ujedinjuju nas u našoj različitosti, osnažujući građane da podržavaju osnovne vrednosti naše Unije: slobodu, demokratiju, jednakost, solidarnost, vladavinu prava i poštovanje ljudskih prava. Ove vrednosti su od vitalnog značaja za negovanje zajedničkog osećanja pripadnosti evropskom projektu, projektu u kome Srbiju i njene ljude posmatramo kao sastavni deo", rekao je Žofre. On je dodao da zajedno sa EU, Srbija obezbeđuje veću zaštitu kulturnih aktera i nasleđa: srpska kulturna baština je bogat i neprocenjiv doprinos zajedničkom nasleđu Evrope koje povećava njeno bogatstvo i raznolikost. "EU je posvećena očuvanju srpskog kulturnog nasleđa kao dela našeg zajedničkog evropskog identiteta. Kao deo porodice EU, kulturno blago Srbije uživaće najviši nivo zaštite i priznanja u Evropi", rekao je Žofre. Na otvaranju je posebno istaknut projekat "EU za kulturno nasleđe i turizam" koji je obuhvatio osam opština u istočnoj Srbiji, donjem Podunavlju i Topolu u centralnoj Srbiji a usmeren je na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za ekonomski razvoj.

EU je za njegove aktivnosti izdvojila 22 miliona evra a njime su finansireni Golubačka tvrđava, Fetislam, Feliks Romulijana, Rajačke pimnice i Kraljev podrum u Topoli.  Evropska nedelja mogućnost, druga po redu, ove godine se održava od 23. do 27. septembra. Prva četiri dana bave se temama biznisa i inovacija, kulture, civilnog sektora, medija, obrazovanja, mladih i sporta, lokalnog razvoja, a aktivnosti se odvijaju u Evropskoj kući Beograd.

Poslednjeg dana se paneli o lokalno razvoju, teritorijalnoj saradnji i zelenoj tranziciji, kao i svečane ceremonije i umrežavanja – obavljaju u Nišu, u hotelu "Tami". {Video1:}

(Beta, 24.09.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja