Kako je prvi voz iz Beograda za Niš stizao čak 3 puta, a da je samo jednom krenuo? Železnička zbrka ostavila pečat u istoriji, a evo šta se tačno desilo (foto)

Blic pre 3 sata

Putovanje prvog voza od Beograda do Niša nesumnjivo je jedan od značajnih događaja sa kraja 19. veka koji je udario temelje ne samo začetku putničkog železničkog saobraćaja u Srbiji i njegovom razvoju, već i privrednom napretku čitave zemlje. Ali kako je baš ovaj važan događaj doveo u zabludu sve one koji su slušali priče o prvoj lokomotivi koju su Nišlije ikada videle i to sedam meseci pre nego što je uopšte krenula iz Beograda?

Kako je došlo do "zbrke" u kojoj je prvi voz iz Beograda za Niš stigao u krajnju stanicu čak tri puta, a da je tek iz trećeg zapravo pošao iz Beograda, objašnjeno je u interesantnoj priči koja je osvanula na društvenim mrežama. Jedna priča kaže ovako: "Prugom sa popularne beogradske "štajge", kako su je mnogo kasnije nazvali Beograđani, tog 20. avgusta 1884. godine prvi voz je krenuo ka Zemunu i to uz dvorske počasti. I putnici su bili važni - prvi su se u njega

Pročitajte još

Ključne reči

Beograd, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja