STA: Na dnevnom redu razgovora Tanje Fajon i Đurića i otvorena pitanja

Beta pre 4 sati

 Ministarka spoljnih poslova Slovenije i šef srpske diploamtije Marko Đurić koji bravi u dvodnevnoj poseti Ljubljani razgovaraće o bilateralnoj saradnji, približavanju Srbije EU, normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, najavila je slovenačka agencija STA.

Uz ocenu da su politički i diplomatski odnosi dve zemlje u poslednje vreme donekle zahlađeni, STA piše da će Fajon i Đurić razgovarati i o otvorenim pitanjima sukcesije bivše Jugoslavije i aktuelnoj situaciji u svetu, uključujući ratove u Ukrajini, Gazi i Libanu.

Fajon će Đuriću predstaviti i aktivnosti Slovenije u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Tokom dvodnevne posete Sloveniji, Đurića će primiti i premijer Robert Golob i predsednica parlamenta Urška Klakočar Zupančič.

STA navodi da su ekonomski i trgovinski odnosi Slovenije i Srbije dobri, obimni i intenzivni i da je Srbija najvažniji trgovinski partner Slovenije u regionu, a drugi po broju slovenačkih investicija u inostranstvu.

Politički i diplomatski odnosi, međutim, donekle su zahladneli, piše STA i dodaje da je u Sloveniji uzbunu izazvao komentar predsednika Srbije Aleksandra Vučića u aprilu ove godine da ne zna ko je odvratniji, Slovenci ili neko drugi, čime je reagovao na dolazak dve kosovske Albanke, koje su rekle da su silovane tokom rata na Kosovu, na sednicu Saveta bezbednosti.

Pored toga, ostaje otvoreno pitanje imenovanja ambasadora Srbije u Ljubljani i slovenačkog u Beogradu, nakon što je Slovenija navodno odbila da dodeli agreman srpskom kandidatu Zoranu Đorđeviću prošlog novembra zbog navodnih zabrinutosti u bezbednosno-obaveštajnim krugovima.

(Beta, 15.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja