STA: Srbija pozdravlja mogućnost da komesar za proširenje EU bude iz Slovenije

Beta pre 2 sata

Srbija je zadovoljna mogućnošću da mesto komesara za proširenje EU popuni neko iz Slovenije, izjavio je danas u Ljubljani ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić, prenosi slovenačka novinska agencija STA.

"Srbiju raduje mogućnost da neko iz Slovenije zauzme funkciju odgovornu za proširenje EU", rekao je Đurić danas u Ljubljani na konferenciji za novinare posle sastanka sa slovenačkom ministarkom spoljnih i evropskih poslova Tanjom Fajon.

Prema Đurićevim rečima, Slovenija ima duboko poznavanje regiona, a istovremeno dugo podržava Srbiju na njenom evropskom putu. On i njegova koleginica Tanja Fajon potvrdili su dobre odnose dve zemlje, piše STA.

On i ministarka Fajon su se složili oko značaja i težine resora proširenja, dok o slovenačkoj kandidatkinji Marti Kos nisu posebno razgovarali, prenosi STA.

Đurić je rekao da Beograd zna da je Slovenija vitalno zainteresovana za proširenje EU. On je dodao da je ambicija Srbije da se institucionalno pripremi za ulazak u EU do 2027. godine i da je o tome danas obavestio ministarku Fajon.

STA prenosi da iako su ekonomski i trgovinski odnosi dve zemlje dobri, obimni i intenzivni, politički i diplomatski odnosi su u poslednje vreme donekle zahlađeni.

Podseća na komentar predsednika Srbije Aleksandra Vučiča o odvratnim Slovencima u Savetu bezbednosti UN u aprilu, koji je izazvao pometnju u Sloveniji, kao i da otvoreno pitanje postavljanja ambasadora Srbije u Ljubljani, nakon što je Slovenija u novembru prošle godine odbila da dodeli agreman tadašnjem kandidatu Zoranu Đorđeviću zbog navodne zabrinutosti bezbednosno-obaveštajnih krugova.

Fajon ni danas nije otkrila razloge za ovu odluku, rekavši da je to interna procedura koju neće komentarisati, prenosi STA.

"Mislim da ćemo uskoro – i tu sam želju izrazila u našem razgovoru – dobiti i ambasadora, ... da što pre popunimo prazninu", rekla je ona.

Đurić je u odgovoru na pitanje kako, i nakon skoro godinu dana Srbija još nema kandidata za mesto ambasadora, dao uveravanja da će Srbija u saradnji sa slovenačkim kolegama uvek obezbediti svoje prisustvo u Sloveniji na najvišem i najboljem nivou.

"Mislim da i ova poseta šalje jasnu poruku da Srbija želi da jača i razvija diplomatske i političke odnose sa Slovenijom", rekao je Đurić.

On je istakao i da se u diplomatskoj praksi javno ne komentarišu pitanja u vezi sa unutrašnjim procedurama i da stoga nema mesta za spekulacije.

(Beta, 15.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »