Nova visokoefikasna solarna ćelija razvijena u Kini

Beta pre 5 sati

Međunarodni tim, predvođen naučnicima sa Instituta za hemiju Kineske akademije nauka, razvio je novu vrstu visokoefikasne solarne ćelije, objavila je Sinhua.

Perovskitno-organska tandem solarna ćelija može postići fotoelektričnu efikasnost konverzije od 26,4 procenta, što je najviša efikasnost za ovakve solarne ćelije do danas, prema rečima Li Jongfanga, akademika i istraživača u Institutu.

Perovskitne solarne ćelije i organske solarne ćelije predstavljaju sledeću generaciju solarnih ćelija. U poređenju sa trenutno široko korišćenim solarnim ćelijama od kristalnog silicijuma, one nude prednosti kao što su jednostavna priprema, mala težina i mogućnost ugradnje u fleksibilne uređaje.

Ove karakteristike nude značajne primene u oblastima poput prenosive energije, fotonaponskih sistema integrisanih u zgrade i unutrašnjih fotonaponskih sistema.

Nova ćelija koristi perovskitne materijale sa širokim opsegom za apsorpciju kratkotalasne sunčeve svetlosti, dok organski aktivni sloj sa uskim opsegom apsorbuje sunčevu svetlost u bliskom infracrvenom dugotalasnom području, rekao je Li.

Dodao je da ova kombinacija značajno proširuje upotrebljivi sunčev spektar i efikasno poboljšava efikasnost pretvaranja energije uređaja.

Studija je objavljena u časopisu Nejčer (Nature).

(Beta, 22.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja