Zećirović: Policija i navijači Novog Pazara izmanipulisani, neredi mogli biti sprečeni

Beta pre 4 sati

Predsednik Građanskog pokreta Sandžaka (GPS) Edin Zećirović izjavio je danas da su "dezinformacije dovele do dizanja tenzija i incidenata u Novom Pazaru", uoči utakmice kluba iz tog grada i Partizana, te da su i policija i navijači bili izmanipulisani zbog čega je situacija izmakla kontroli.

Zećirović je na konferenciji za novinare poručio da su bezbednosne službe "ozbiljno zakazale", te da je, umesto spinovanja u medijima, trebalo preventivno reagovati kako bi se sprečili incidenti.

"Ovde je najveća odgovornost Ministarstva unutrašnjih poslova, na čelu sa ministrom, pa onda hijerarhijski svih ostalih", kazao je Zećirović i upitao "zašto nije zasedao Savet za bezbednost zbog narastanja tenzija u društvu, 'kamionijada', likvidacije Becana Ramovića pod nerazjašnjenim okolnostima, provokacija sa zastavama i događaja na Krosu (Radio televizija Srbije) RTS-a u Leskovcu".

On je kazao da "ne podržava ponašanje navijača i eskalaciju nasilja", ali smatra da su oni "peti u lancu odgovornosti", tek nakon ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića i svih ostalih.

"I sada imamo neodgovorne izjave ministara koji pokušavaju da stvore atmosferu linča prema tim ljudima koji treba da postanu kolateralna šteta nečijih zakulisnih radnji, topovsko meso za sve ono što je bilo u planu da se legitimiše. Iza kulisa je šira agenda destabilizacije ovog prostora za više interese, kako bi se pažnja javnosti skrenula sa problema rešavanja pitanja Kosova, rudarenja ili odnosa Srbije sa Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom", rekao je lider GPS-a.

Zećirović je pozvao tužilaštvo da uhapšene navijače pusti da se brane sa slobode i da se njihova odgovornost u potpunosti ispita, a krivica i kazna tačno odmeri.

"Pozivam tužilaštvo i pravosuđe da postupaju po zakonu, a ne po instrukcijama. Ako budu postupali po zakonu onda ćemo lako rešiti situaciju, uz minimalnu štetu, ali ako budu postupali po nečijim instrukcijama, tenzije će se usložnjavati i samo će se narod gurnuti u još veće probleme", poručio je Zećirović.

On je kazao da svi koji budu tražili da se navijači Novog Pazara "drakonski kazne" ne žele dobro ovom društvu, Bošnjacima, Srbima i ovom multietničkom regionu, već žele dobro samo šačici svojih pretpostavljenih.

Zećirović je pozvao i da se formira poseban fond kojim bi se nadoknadila materijalna šteta nastala u sukobima policije i navijača i apelovao na medije da budu senzitivni kada izveštavaju iz ovog regiona.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić je izjavio juče da je u Novom Pazaru došlo do drastičnog narušavanja javnog reda i mira i napada na policijske službenike.

MUP je u saopštenju naveo da je na početku utakmice Novog Pazara i Partizana, grupa od oko 120 "takozvanih navijača Ekstremi i Torcida Sandžak", u ulici Borisa Kidriča na oko 70 metara od zapadne tribine stadiona, uz upotrebu topovskih udara, vatrometa, dimnih bombi, kamenicama i ciglama gađala policajce u kordonu.

"Prilikom napada, povređena su tri policijska službenika Interventne jedinice Policijske uprave Novi Pazar", piše u saopštenju.

(Beta, 22.10.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja