Izrael gađao vojne ciljeve širom Irana

Izrael navodi da je sproveo „precizne i ciljane udare“ na Iran tokom noći, a na meti su bile vojne baze na zapadu i jugozapadu zemlje - javljaja iranska novinska agencija

BBC News pre 3 sata
Reuters
Pogled na Teheran posle nekoliko eksplozija, 26. oktobar 2024

Izraelska vojska kaže da je sprovela vazdušne napade na Iran, pogodivši ciljeve u nekoliko oblasti zemlje rano u subotu.

Iz Izraelskih odbrambenih snage je saopšteno da su pogođeni vojni ciljevi, među kojima su jedinice za protivvazdušnu odbranu, kao i objekti za proizvodnju raketa.

Dodali su da će ovi napadi omogućiti izraelskoj vojsci „više slobode u vazdušnim akcijama“ u budućnosti.

Iranski državni mediji javljaju da je nekoliko eksplozija zabeleženo u glavnom gradu Teheranu.

Izraelska vojska preuzela je odgovornost za operacije u subotu nedugo pošto je Iran izvestio o njima. Portparol izraelske vojske kontraadmiral Daniel Hagari rekao je da je vojska „obavila misiju“ i prikazala spremnost da „odbrani izraelsku državu“.

Iranske vlasti kažu da su napadnuti ciljevi u Teheranu, kao i u pokrajinama Kuzistan i Ilam. Iz vojske tvrde da su napadi uspešno osujećeni, ali da je bilo „ograničene štete“ u nekim mestima.

Amerika, najbliži saveznik Izraela, rekla je da su udari na Iran „prikaz samoodbrane“, što je ponovljeno i u Velikoj Britaniji, čija vlada je saopštila da Izrael „ima pravo na samoodbranu“.

Izraelska odmazda za iranski napad 1. oktobra - kada je ispaljeno skoro 200 balističkih projektila prema Izraelu - očekivala se nedeljama.

Teheran je tada saopštio da su napali Izrael u znak odmazde zbog onoga što nazivaju „kršenjem iranskog suvereniteta i mučeništvom“ političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea koji je ubijen u Teheranu u julu, a za šta su iranski zvaničnici optužili Izrael.

Izrael je tom prilikom oborio većinu projektila, ali mali broj je pao u centralnom u južnom delu zemlje.

Razmere izraelskog napada na Iran u subotu ujutru još nisu jasne.

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 10.26.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja