Radulović: DJB podneo krivičnu prijavu protiv Dolovac i Marković

Beta 27.04.2020

Lider pokreta Dosta je bilo (DJB) Saša Radulović rekao je danas da je taj pokret podneo krivičnu prijavu protiv republičkog tužioca Zagorke Dolovac i predsednice Ustavnog suda Snežane Marković zbog, kako je naveo, nevršenja službene dužnosti.

Radulović je na konferenciji za medije u Narodnoj skupštini naveo da su Dolovac i Marković onemogućile najviše državne organe da reaguju povodom "protivustavno proglašenog vanrednog stanja koje je rezultiralo suspenzijom Narodne skupštine".

On je rekao da je od uvođenja vanrednog stanja suspendovana Narodna skupština a da je jedan čovek protivustavno preuzeo nadležnosti Narodne skupštine i time, kako je naveo, izvršio državni udar.

"Ustavna obaveza Republičkog javnog tužioca i predsednice Ustavnog suda je da reaguju i zaštite ustavni poredak Srbije", naveo je Radulović.

On je kazao da su narodni poslanici DJB izneli usmeni, a zatim i pisani zahtev republičkom javnom tužiocu i predsednici Ustavnog suda, da se izjasne u vezi sa postupanjem predsednika Srbije, predsednice Vlade i predsednice Narodne skupštine prilikom proglašavanja vanrednog stanja mimo Narodne skupštine i Ustava Srbije, ali da na te zahteve nije odgovoreno.

Radulović je ocenio da su Dolovac i Marković na taj način omogućile "masovno kršenje ljudskih prava svih građana" i time izvršile krivično delo zloupotrebe službenog položaja, kao i krivično delo kršenja zakona od strane sudije i javnog tužioca.

Prema njegovim rečima, sutrašnja sednica parlamenta zakazana je posle pritiska Nemačke i Evropske unije.

On je zapitao u čemu je razlika danas i pre mesec kada je odlučeno da skupština ne može da se sastane.

Radulović je naveo da se za sutrašnje zasedanje na dnevnom redu "traži da skupština potvrdi sve odluke koje su do sada donete".

"Jedna od skandaloznih stvari je da je Vlada donela odluku o rebalansu budžeta i traži od Skupštine da potvrdi odluku", naveo je lider DJB i dodao da Vlada ne može da odlučuje o rebalansu budžeta.

(Beta, 27.04.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja