Шешељ: Тражићемо укидање ванредног стања 3. маја

Бета 28.04.2020

Председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ изјавио је данас да је било разлога за увођење ванредног стања, али да је требало да га уведе Скупштина, а не Влада и председник, и додао да ће тражити да буде укинуто 3. маја.

Шешељ је питао ко је проценио да Скупштина не може да се састане, када посланици нису ни позвани, и подсетио председницу Скупштине да је она "у време бомбардовања кад су срушени мостови војном скелом ишла на седницу Скупштине, под бомбама", па да се и овог пута могло заседати и нико не би могао да каже да прекршен Устав.

"Где вам је један доказ да Скупштина није могла да се сатане. Влада је донела одлуку о забрани окупљања више од 50 људи, шта нас брига, не може Влада која нам подређена да буде надређена и да она спречи скупштину јер ми нисмо грађани ми смо посланици, ми носимо суверену власт, а не влада ни председник ни судска власт, народни суверенитет се кроз нас исказује", истакао је Шешељ.

Он је додао да ће амандманом затражити да се 3. маја укине ванредно стање а задржи ванредна ситуација, као и да најстарије суграђане треба пустити да излазе на сунце уз избегавање контаката.

Премијерка Ана Брнабић одговорила је да се парламент састао чим се испунио минимум услова и када је вирус кренуо силазном путањом.

Она је замерила делу опозиције што не учествује у заседању пошто су, како је рекла "два месеца критиковали зашто нема заседања, а немају намеру да буду у њој".

"Да ли је Устав прекршен, нека Уставни суд одлучи, не мешајте им се у надлежност" рекла је Брмабић и додала да ја уверена да Устав није прекршен.

Премијерка је такође позвала Шешеља "да не буде као Драган Ђилас који је позивао пензионере да изађу напоље" уз оцену да би их у том тренутку то коштало живота.

Шешељ је реплицирао да као народни посланик има право да се меша у рад свих државних органа па и Уставног суда, и да је тај суд до сада већ требало да се изјасни.

Скупштина данас расправља о владиним предлозима одлуке о потврђивању Одлуке о проглашењу ванредног стања и закона о потврђивању уредаба које је Влада уз супотпис председника Републике донела за време ванредног стања.

(Бета, 04.28.2020)

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Политика, најновије вести »

LatinicaКорисничка подешавања