Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022: Japanci prvo očistili stadion, pa proslavili pobedu nad Nemačkom

Navijači Japana ostali su na stadionu posle senzacionalne pobede njihove reprezentacije nad Nemačkom - kako bi očistili stadion.

BBC News 23.11.2022
Getty Images

Mogli su da proslave veliku pobedu nad Nemačkom na Svetskom fudbalskom prvenstvu u Kataru, ali japanski navijači su pokazali da su vaspitanje i navike važnije, bez obzira na sve.

Posle utakmica, tribine fudbalskih stadiona obično su prepune praznih čaša i drugih otpadaka koje navijači ostavljaju za sobom.

Ali kada su tu navijači Japana onda nema posla za zadužene za higijenu na stadionima.

Japanski igrači, posle senzacionalne pobede od 2:1 nad četvorostrukim šampionom u prvoj utakmici Grupe E na Svetskom prvenstvu, jedva da su napustili teren kada su Japanci na tribinama odložili slavlje kako bi počistili tribine stadiona Kalifa u Kataru.

Isto su uradili i na Svetskom prvenstvu u Rusiji pre četiri godine, posebno posle poraza od Belgije sa 3:2 u šesnaestini finala, i ponovo na otvaranju turnira 2022. između domaćina Katara i Ekvadora u nedelju, iako njihov tim nije igrao.

U Japanu je čistoća deo kulture i decu uče o tome od malih nogu.

Čišćenjem stadiona Japanci „pokazuju koliko su ponosni zbog njihovog načina života", rekao je Skot Nort, profesor sociologije na Univerzitetu u Osaki, 2018. za BBC.

„Čišćenje posle fudbalskih utakmica je produžetak osnovnog ponašanja koje se uči u školi, gde deca čiste školske učionice i hodnike", rekao je on.

Japan igra sa Kostarikom u sledećem meču Grupe E u nedelju, a zatim sa Španijom u četvrtak, 1. decembra.

Međutim, čak i ako ne osvoje Svetsko prvenstvo, njihovi navijači su već pobednici.

Getty Images
Getty Images

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 11.23.2022)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Regioni, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja