Zna li Zapad šta hoće? EU i SAD imaju plan i 16 modela za ZSO, ali na terenu nema nikakav rezultat: Može li da se reši kosovsko pitanje do kraja godine?

Blic 26.06.2023

Zapad je napravio plan deeskalacije situacije na severu Kosova u više koraka, ali bez obzira na to, i dalje vlada mišljenje da SAD i EU se više bave teorijom nego praksom što pokazuje i gotovo predratno stanje na terenu. Analitičari ocenjuju da je Zapadu stalo da reše kosovsko pitanje do kraja godine, ali da kosovski premijer, pošto ne želi da formira Zajednicu srpskih opština, kupuje vreme.

Briselski i Ohridski sporazum i bezbroj sastanaka u okviru dijaloga Beograda i Prištine nisu doneli značajan rezultat na Kosovu. Štaviše, opšte je mišljenje da je na severu KiM nikad lošija situacija u poslednjih skoro 20 godina. Bez obzira na to, Zapad ne odustaje od svojih "planova". Po svemu sudeći, EU i SAD žele da naprave značajne korake u rešavanju kosovskog pitanja ove godine jer ih dogodine očekuju parlamentarni i predsednički izbori. Međutim, nakon svega

Pročitajte još

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja