"Prekrivanje istine o srpskom nasleđu": Akademik Dragan Vojvodić za "Blic" TV: Ako bi Kosovo ušlo u unesco, naše svetinje bi bile ugrožene (video)

Blic 24.01.2024

I dok pojedini analitičari ocenjuju da bi posle sastanaka lidera Zapadnog Balkana u Skoplju moglo da dođe do laganog odmrzavanja u dijalogu Beograda i Prištine, situacija na terenu je drugačija. Temelji srpskog manastira Bogorodice Hvostanske u mestu Studenica, u opštini Istok, poznatog i kao Mala Studenica, sravnjeni su sa zemljom od strane prištinskih vlasti. Ovo je poslednji slučaj gde kosovske vlasti srpsko nasleđe predstavljaju kao albansko.

Koja se poruka time šalje, šta mogu da učine naša, a šta međunarodne institucije - o tome je sa akademikom Draganom Vojvodićem za "Blic" TV razgovarala Valentina Danilović. Koliki je istorijski značaj manastira Bogorodice Hvostanske? Kakva se poruka šalje budući da je manastir deo područja gde se nalaze srpski povratnici? - Ono što je sada problematično jeste ograđivanje tog lokaliteta, na neki način svakako prisvajanje, izdvajanje iz celine koja bi trebalo da

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja