Poskupljenje nafte, frižidera,: Patika... Ključanje u Crvenom moru preti da poremeti svetsko tržište, da li će to i kako uticati na Srbiju?

Blic 04.02.2024

Uobičajeni proizvodi – patike ili frižideri, ako se nastave napadi jemenskih pobunjenika Huta u Crvenom moru mogli bi uskoro da poskupe – stižu upozorenja iz evropskih zemalja. Moglo bi takođe da dođe do nestašica određenih prehrambenih proizvoda, ali i do poskupljenja nafte i gasa. Na udaru Huta je u stvari važan trgovački put, a jedini koji je alternativni i koji vodi oko Afrike mnogo je duži i zato mnogo skuplji. Hoće li ovi poremećaji na svetskom tržištu uticati i na cene u Srbiji?

Moreuzom Bab el Mandab na južnom ulazu u Crveno more pa ka Sueckom kanalu na severnom kraju mora – tom, za globalnu ekonomiju izuzetno važnom rutom prolazi 12 odsto ukupne svetske trgovine, ili 30 odsto svetskih brodskih kontejnera. Ali baš oni od sredine decembra na metu su pobunjenika Huta i otud su brodski giganti zaustavili ili promenili rute svojih plovila. - Još uvek tog prelivanja nema, ni na naftu koja prva oseća, da ne govorimo o tim proizvodima koji su

Pročitajte još

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja