Srbija može da smanji zagađenje i profitira od opasnog otpada: Evo kako industrijski otpad može da donese novac i bolje uslove za život!

Blic pre 24 dana

Prema Izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine, iz Srbije je tokom 2022. godine izvezeno 254.979 tona otpada, od čega 16.130 tona opasnog. Sav taj otpad negde mora da se odloži, a pošto za veći deo opasnog industrijskog otpada ne postoje prerađivački kapaciteti kod nas, jedina alternativa je skup izvoz. Međutim, u slučaju da zemlje poput Austrije, gde se najviše izvozimo opasan otpad, zabrane uvoz, Srbija bi se našla u problemu gde da ga zbrine, a to bi se katastrofalno odrazilo na životnu sredinu.

Kada govorimo o opasnom otpadu najviše pažnje privlači industrijski, jer sadrži i dosta opasnog otpada. Sama definicija otpada kaže da je opasan otpad onaj koji po svom poreklu, sastavu ili koncentraciji opasnih materija može prouzrokovati opasnost po životnu sredinu i zdravlje ljudi i ima najmanje jednu od opasnih karakteristika utvrđenih posebnim propisima koje ga čine opasnim, uključujući i ambalažu u koju je opasan otpad bio ili jeste upakovan. Siniša Mitrović,

Austrija »

Ključne reči

Najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja