Vučić u Briselu: Srbija uskoro dobija prvi novac iz Plana rasta, oko 112 miliona evra

Beta pre 10 sati

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Briselu da bi Beograd za oko mesec dana trebalo da dobije prvi novac iz Plana rasta za Zapadni Balkan, oko 112 miliona evra, ali da to nije od suštinskog značaja za zemlju, već sprovođenje reformi.

"Krajem oktobra ili početkom novembra možemo da očekujemo prvu isplatu, oko 112 miliona evra. Od toga je 32 miliona poklon, a 80 miliona evra je veoma povoljan kredit. Ali nije to za nas od suštinskog značaja, već reforme i šta možemo da uradimo za naše kompanije i privredu", kazao je Vučić danas srpskim medijima.

Posle radnog ručka koji je za lidere sa Zapadnog Balkana organizovala predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, Vučić je rekao i da je za Srbiju u celom Planu rasta opredeljeno oko 1,58 milijardi evra, od čega je 380 miliona evra poklon, a 1,2 milijarde izuzetno povoljan kredit.

Vučić je rekao da je na sastanku bilo reči i o evropskom putu i izrazio uverenje da je moguće da Srbija u decembru otvori novi klaster u pristupnim pregovorima sa EU, ali je dodao da mu se čini "da to zavisi više od političkih uslova i pojedinih zemalja, a ne od Brisela".

Posle ručka na kojem su bili i premijeri Crne Gore, Kosova, Albanije i Severne Makedonije, Milojko Spajić, Aljbin Kurti, Edi Rama i Hristijan Mickoski, i predsedavajuća Saveta ministara BiH Borjana Krišto, Vučić je kazao da će Fon der Lajen uskoro posetiti Zapadni Balkan, da će doći i u Beograd, a da će je verovatno videti i u Njujorku sledeće nedelje, na zasedanju Generalne skupštine UN.

Naveo je da je predsednica Evropske komisije "imala veoma pozitivan stav" prema proširenju EU i da je ukazala da "geopolitičke promene daju novi impuls" tom procesu.

"Ja njoj verujem, ali nisam siguran kako će to sve da izgleda na nekom drugom nivou. U svakom slučaju, naše je da se trudimo i da ispunjavamo kriterijume. Ispunili smo sve kriterijume iz reformske agende za Plan rasta za Zapadni Balkan", dodao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da Srbija želi da bude deo jedinstvenog tržišta na Zapadnom Balkanu, što je osnovni uslov za pristupanje jedinstvenom evropskom tržištu.

"Tu onaj ko ne želi da učestvuje sam ispada iz igre, dok ostali ostaju u igri. Mi ostajemo u igri i po tom pitanju smo sve prihvatili. Mi želimo otvoren Zapadni Balkan, želimo otvaranje granica, slobodan protok roba i usluga", kazao je.

Vučić je izrazio uverenje i da će Srbija od 1. januara 2025. biti deo sistema SEPA (Single European Payment Area), jedinstvenog tržišta za plaćanja u evrima.

"To je važno ne samo zbog plaćanja doznaka, već i zbog srpskih kompanija, zbog celog našeg sistema", kazao je.

Naveo je da su na radnom ručku "prvi put suštinski ušli u konkretne razgovore" o zelenim koridorima.

"Uskoro ćemo o tome pričati sa našim mađarskim prijateljima, nadam se da ćemo jednog dana moći da otvorimo te razgovore i sa Hrvatskom. To je od izuzetnog značaja za naše kamione, ali i za evropske kompanije u našoj zemlji, jer bi smanjilo troškove i omogućilo veći profit i veće plate zaposlenima", rekao je Vučić.

(Beta, 19.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja