Kina ostaje glavni izvor naučnih 'vrućih radova'

Beta pre 3 sata

Kina ostaje glavni izvor naučnih "vrućih radova," doprinoseći sa 48,4 procenta globalnom ukupnom broju, proističe iz novog izveštaja analitičkog centra, prenela je Sinhua.

"Vrući radovi" su naučne studije objavljene u roku od dve godine od svoje klasifikacije koje su dobile značajan broj citata u poslednja dva meseca i nalaze se u gornjih 0,1 odsto svojih odgovarajućih disciplina.

Kina je objavila 2.071 "vrući rad" do jula 2024. godine, dok su Sjedinjene Države bile na drugom mestu sa 1.625, prema izveštaju koji je objavio Institut za naučne i tehničke informacije Ministarstva nauke i tehnologije Kine.

Kina je zauzela drugo mesto po broju visoko citiranih radova, što su studije čiji broj citata u protekloj deceniji spada u gornjih jedan odsto svojih odgovarajućih oblasti.

Prema izveštaju, Kina je imala 65.700 visoko citiranih radova do jula ove godine, što čini 33,8 procenta globalnog ukupnog broja i osigurava joj drugo mesto. Sjedinjene Države su proizvele 76.500 visoko citiranih radova, ili 39,3 procenta globalnog ukupnog broja, i zauzele prvo mesto.

Izveštaj je takođe istakao da je Kina 2023. godine objavila ukupno 395 radova u tri najpriznatija naučna časopisa - Ćelija (Cell), Priroda (Nature) i Nauka (Science) - što je dovelo do porasta njenog globalnog ranga sa četvrtog mesta 2022. godine na drugo mesto prošle godine.

Broj naučnih istraživačkih radova Kine godinama unazad je rangiran na prvom mestu, a zemlja će nastaviti da se trudi da popuni prazninu u proizvodnji vrhunskih radova, navodi se u izveštaju.

(Beta, 24.09.2024)

Kina »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja