Šta je Mosad, izraelska obaveštajna služba? Na putu do cilja sve im je dozvoljeno: Polažu račune samo premijeru, a deluju svuda u svetu (foto)

Blic pre 4 sati

Libanci već danima žive u agoniji, strahuju da otvore frižider ili upale televizor, a o javljanju na mobilni telefon da ne govorimo. Eksplozija pejdžera izazvala je opštu paniku. Prvi oružani cilj ostvaren je eliminacijom neprijatelja, mada nisu zaostale ni brojne civilne žrtve. Drugi, psihološki, čini se da je bio još uspešniji. A autora ovog, po mnogima - terorističkog čina, nije bilo baš teško pronaći - potpis je sadržao samo pet slova - Mosad.

Uz američku CIA i britanski MI6, izraelska obaveštajna služba spada u sam svetski krem špijunskih organizacija. Deluje izvan granica Izraela, a mnogi kažu i izvan zakona. Radi ostvarenja cilja, sve im je dozvoljeno. Nekada super tajna organizacija, danas je i super popularna, zahvaljujući između ostalog i vezi sa filmskom industrijom i Holivudom. Kažu da u fudbalu uvek pobeđuju Nemci, a u špijunskom svetu Mosadovci. Mosad zvanično postoji već sedam i po decenija,

Pročitajte još

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja