Pašalić: Osnaživanje starijih osoba od suštinskog značaja, društvo treba da im pruži podršku

Beta pre 4 sati

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas, povodom 1. oktobra - Međunarodnog dana starijih osoba, da je osnaživanje te populacije kroz pristup zdravstvenim uslugama, socijalnoj zaštiti i uključenosti, kao i mentalnom zdravlju od suštinskog značaja.

Pašalić je u pisanoj izjavi naveo da najmanje što društvo može i mora da učini za svoje starije građane jeste da im omogući dostojanstveno starenje uz pružanje pune podrške i poštovanje njihovih prava.

Rekao je da se starije osobe najčešće suočavaju s izolacijom i marginalizacijom i da je zbog toga važno stvoriti inkluzivno okruženje koje ih uključuje u društvene aktivnosti i omogućava im da budu aktivni članovi zajednice.

"Svi smo mi, i kao pojedinci i kao institucije, odgovorni za zaštitu prava starijih osoba. Moramo im osigurati jednake mogućnosti, pristup resursima i pružiti podršku kako bi mogli da žive dostojanstveno i samostalno. Svi imamo odgovornost da se brinemo o starijima i da ih uključimo u naš svakodnevni život", izjavio je Pašalić i dodao da su stariji građani bogati životnim iskustvom i da je njihovo znanje dragocen resurs koji treba ceniti i prenositi na mlađe generacije.

(Beta, 01.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja