Đorđević (POKS) razočaran što je Asanž priznao krivicu

Beta pre 4 sati

Potpredsednik Pokreta obnove kraljevine Srbije (POКS) Vladimir Đorđević je objavio da je razočaran što se Džulijan Asanž, osnivač Vikiliksa, nagodio s vlastima SAD i priznao krivicu za zaveru radi pribavljanja i objavljivanja poverljivih informacija o odbrani SAD.

Dodao je da je Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PACE) u sredu u Stazburu Asanža kvalifikoivala kao "političkog zatvorenika", na osnovu čega je Odbor Skupštine Srbije za ljudska prava predložio nacrt rezoluciju da se i u Srbiji Asanž kvalifikuje kao "politički zatvorenik".

"Od juče, po usvajanju rezolucije u Savetu Evrope, Asanž je postao 'politički zatvorenik' " iako se on, "dok smo se svi zalagali za njega, dogovorio sa Amerikom i priznao krivicu. Posle svih ovih godina rada i podrške, on se dogovori i prizna krivicu", razočarano je napisao Đorđević u saopštenju.

Zaključio je da "kada je priznao krivicu, Asanž je izgubio podršku".

Američko pravosuđe je gonilo Asanža koji sada ima 53 godine jer je od 2006. godine objavio više od 700.000 poverljivih dokumenata o vojnim i diplomatskim aktivnostima SAD, posebno u Iraku i Avganistanu.

Asanž se u junu vratio u Australiju pošto se u jednom sudu SAD na ostrvu na Pacifiku gde je nakratko sleteo, zvanično izjasnio da je kriv za pribavljanje i otkrivanje informacija o odbrani SAD. Za to ga je ta američki sud kaznio s pet godina zatvora, ali ga je ipak odmah pustio na slobodu jer je do juna toliko godina proveo u ekstradicionom pritvoru u Velikoj Britaniji.

Pre ekstradicionog pritvora Asanž je kao begunac od pravosuđa SAD 14 godina živeo u azilu u Ambasadi Ekvadora u Londonu.

Njegove pristalice u njemu vide istraživačkog novinara progonjenog zbog otkrivanja informacija, a protivnici smatraju da je on "nepromišljen bloger" čija je odluka da objavi veoma osetljive državne dokumente dovela u opasnost mnoge živote i ozbiljno ugrozila bezbednost SAD.

(Beta, 03.10.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja