"Flešbek“: Od žrtava do nobelovaca - u napadima na Hirošimu i Nagasaki prvi put u ratnim dejstvima upotrebljena atomska bomba (VIDEO)

Insajder pre 1 dan

Nobelovu nagradu za mir ove godine dobila je japanska organizacija "Nihon Hidankio", koja okuplja preživele od atomske bombe u Hirošimi i Nagasakiju, saopštio je u petak 11. oktobra Nobelov komitet. Ova nagrada, inače, dolazi u trenutku kada se svet ponovo suočava sa pretnjama od upotrebe nuklearnog oružja, a "Flešbek“ Insajdera podseća kako su svojevremeno izgledali atomski napadi na ova dva japanska grada.

U obrazloženju Nobelovog komiteta se navodi da je ovaj pokret, koji je poznat i kao Hibakuša, dobio nagradu za svoje napore da postigne svet bez nuklearnog oružja i za zalaganja da nuklearno oružje nikada više ne sme da se upotrebi. Pokret je, inače, nastao kao odgovor na atomske napade u avgustu 1945. godine, a njegovi članovi neumorno su radili na podizanju svesti o katastrofalnim humanitarnim posledicama korišćenja nuklearnog oružja. Američki napad na japanske

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »

ЋирилицаKorisnička podešavanja